Репортерка от таблоида на Рупърт Мърдок „Ню Йорк пост“ подаде оставка, след като заяви, че е била принудена да напише невярна история за мигрантите и Камала Харис.

На 23 април Лора Италиано публикува материал със заглавие Kam on in, в който се твърди, че децата на мигрантите получавали копие от книгата на вицепрезидентката „Супергероите са навсякъде“ като подарък за добре дошли в Лос Анджелис.

На 27 април обаче тя обяви в Twitter, че ѝ е било наредено да напише „невярната история“ и че това е преляло чашата.

„Днес предадох оставката си на моите редактори в „Ню Йорк пост“, каза тя. „Историята за Камала Харис - невярна история, която ми беше наредено да напиша и срещу която не успях да се противопоставя достатъчно - беше моята точка на пречупване. За мен беше привилегия да отразявам Ню Йорк в най-оживения му, най-остроумния таблоид - вестник, пълен с репортери и редактори, на които се възхищавам дълбоко и смятам за приятели. Тъжно ми е, че си тръгвам.“

Преди статията да бъде публикувана, репортер на „Фокс нюз“ бе задал въпрос за предполагаемото даряване на книгата по време на брифинг в Белия дом. Всъщност историята се основава на една-единствена снимка на книгата, направена във временно имиграционно съоръжение в Лонг Бийч, Южна Калифорния. 

Материалът първоначално бе свален от уебсайта на „Ню Йорк пост“, но по-късно бе възстановен със следната бележка под линия: „Оригиналната версия на тази статия съобщава, че децата мигранти получават книгата на Харис в комплект за посрещане, но е актуализиран, за да се отбележи, че само едно известно копие на книгата е връчено на дете“.

Представител от местната управа обясни, че „Супергероите са навсякъде“ е само една от стотиците книги, дарени на децата на мигрантите, съгласно съществуваща програма за подпомагането им. 

Засилената миграция към САЩ от Централна Америка е най-голямото предизвикателство през първите 100 дни на администрацията на Джо Байдън. Очаква се до края на годината няколко милиона души да преминат южната граница с Мексико, а миграционните центрове вече се пукат по шевовете.

Политиките на държавния глава по овладяване на миграционната криза са често критикувани от републикански политици и медии с консервативна нагласа като „Фокс нюз“ и „Ню Йорк пост“.