Българската банка за развитие (ББР) започва преструктуриране на някои от своите дъщерни дружества. Само преди няколко дни пред Комисията за защита на конкуренцията е подадено заявление за предстояща концентрация на „Българска банка за развитие” АД и на „ББР Факторинг“ ЕАД, което е, на практика, 100% собственост на банката. 

На прост език това означава, че ББР смята да се слее с дъщерното си дружество, тоест да абсорбира функциите му и то да стане част от централното тяло на банката. 

"ББР Факторинг" бе създадена по времето на бившия шеф на институцията - Стоян Мавродиев, през 2019 г. и формално трябваше да предоставя оборотен капитал за бизнеса чрез прехвърляне на собствеността на вземанията (факторинг), без изискване за материално обезпечение. Идеята зад сложната терминология е да намали междуфирмената задлъжнялост.

Очакването от КЗК сега е да обяви дали ще има прекомерна концентрация на продуктово-географски принцип. Разбира се, такова няма да има, защото, както вече казахме, "ББР Факторинг" и в момента е 100% собственост на ББР. 

Все пак, Клуб Z попита ББР защо е нужно преструктурирането и каква е причината да се прибегне до него точно сега. 

Отговорът, който получихме е следният: 

"Това е част от стратегията ни за административна оптимизация на работата на "ББР Факторинг" с цел по-ефективно финансиране на клиенти на Групата на ББР. Много от водещите финансови институции преструктурираха факторинговите си дружества в звена от структурата на банката. По този начин оптимизират административните процеси чрез синергия с други звена от банката. Вливането позволява и директно финансиране на крайните кредитополучатели чрез факторинг на техните търговски вземания при по-конкурентни условия."

Що се отнася до резултатите на "ББР Факторинг" от създаването на дружеството до днес, от отговорите на ББР стана ясно, че първите договори за услуги са сключени едва в средата на 2020 година - тоест година и 3-4 месеца след създаването на дружеството. 

"Към момента дружеството има в портфейла си 15 договора с 12 МСП клиента на обща стойност 31 млн. лв., като към датата на отчета то има формирани вземания от тях на стойност 15 млн. лв. Изкупили сме търговски вземания на обща стойност 40 млн. лв. и сме предоставили оборотни средства от над 36 млн. лв. Така "ББР Факторинг" е подпомогнало директно 40 предприятия за нуждите им от финансиране вследствие от междуфирмената задлъжнялост", заявиха пред нас от ББР. 

Междувременно поглед към сайта на ББР показва, че на 12 април тази година банката е сменила името на своята Микрофинансираща институция "Джобс". Тя вече ще се казва "Микрофинансиране" и според информацията, ще отразява "по-плътно фокуса на дружеството в подкрепата на микробизнеса, както и принадлежността му към Групата на Българската банка за развитие."

Припомняме, че "Джобс" бе създадена още през 2010 г. и целта ѝ бе да създава условия за успешно развитие на микро- и малките предприятия, използвайки ефективни модели и практики в сферата на кредитирането и лизинга. Тук приоритет на финансиране са стартиращите предприемачи. Според информацията на сайта им до момента те са подпомогнали всяка четвърта стартираща компания в страната. 

ББР информира още, че от началото на рестартирането на кампанията за подпомагане на физическите лица, са раздадени почти 10 млн. лв. безлихвени заеми за 2014 кредита. Припомняме, че през март с решение на Министерския съвет програмата бе увеличена със 100 млн. лева, за да продължи подкрепата за пострадалите служители и самоосигуряващи се лица, които не могат да полагат труд поради пандемията от COVID-19.

Така от началото на мярката досега броят на одобрените безлихвени заеми вече е над 39 790, а общата им стойност е почти 178 млн. лв.

Банките, които потвърдиха участие в обновената програма и вече приемат заявления за безлихвени кредити до 6900 лева, са Първа инвестиционна банка, Инвестбанк, УниКредит Булбанк, Обединена българска банка и Райфайзенбанк. Очаква се до дни и Централна кооперативна банка да поднови приема на документи.