В "новаторски" формат - "неформална партийна сбирка, излъчвана във фейсбук на живо", премиерът в оставка Бойко Борисов от дома си успя да коментира вътрешнополитическите теми по целия конспект, да нападне политическите си опоненти един след друг, да обобщи работата на парламента - макар и с преповторени примери, които нямат твърде общо с фактите.

Анонсира и как в България щяло да има ново развитие по шпионските сюжети през седмицата, макар вече да "избягвам да се виждам със службите". Обясни и как за провала на следващи избори отговорността ще е на Слави Трифонов. Румен Радев бе обвинен, че се "мотае" с връчването на мандат. А когато въпросният провал е факт, ГЕРБ ще обвини споменатите в опит да налагат диктатура в България.

А за промените в Изборния кодекс, които текат по бърза писта, заръката към ГЕРБ бе: "Гласувайте им с 200 и се смейте с глас на това, което ще причинят на държавата".

Всичко това се случи на продължило повече от 1 час и 10 минути предаване във фейсбук в присъствието на кметицата на София Йорданка Фандъкова, хора от нейния екип, които видимо Борисов изобщо не познаваше - в това число зам.-кмет на столицата и шеф на комисия в Столичната община, Калин Вельов и млади надежди на ГЕРБ, обявени от лидера за бъдещи министри и кметове.

След частта, в която присъстващите се представяха, обявяваха "новини" за София и благодаряха на Борисов за различни неща, а той разказваше за успехите, дойде "същинската част" на политическите му коментари. С които сам предупреди по едно време, че ще завърши "включването". Което, по традиция, си протече като еднопосочна комуникация с аудиторията.

"Мая Манолова да говори ежеминутно". И никаква оставка

Борисов първо нареди на Георгиев "тази глупост" с искането на оставката на Мая Манолова да се прекрати от парламентарната група на ГЕРБ

Припомняме, че поводът бе посещение на депутатката, заедно с нейни колеги от комисията по ревизия, в държавната фирма "Булгартрансгаз". А "вероломното нахлуване" - по опредението на ГЕРБ, бе заради отказ на "Булгартрансгаз" да представи на Народното събрание в срок документи за проекта "Турски поток" на родна територия, който струва 3 млрд. лв. Според Манолова - с аргумент, че документите били много, а пък в дружеството нямали... скенери. 

"Манолова трябва да говори ежедневно, ежеминутно. Тази истерия...  Каквото искат - всичко с с камиони ще им закарат в парламента, по опис.  Да няма такива "дай ми флашката, вземи ми флашката"... Иначе ще почнат да дърпат листове. Нека я има тази комисия, тя да обикаля дружествата. Колкотото повече говорят те, хората вече правят разликата - между работещата, със своите грешки,  партия и ...", заяви премиерът в оставка.

Последва монолог за работата на парламента и как там първо се били заели с правилника, заплати и "да привикват съдии", а забравили Плана за развитие - по него искали само лично Борисов да привикат да им го разказва: "да не са слаби ученици, представен е, да четат..."

Припомняме, че всеки нов парламент започва работа  по същество с приемане на Правилник за организацията и дейността на Народното събрание. В него се регулират и теми като заплати, както и правомощия и начин на работа на постоянни и временни комисии, парламентарен контрол и т.н. Този документ има статут на закон  - б.р.

Борисов втори ден поред даде пример как новите партии били накарали съдии да се отчитат пред тях - за водените от тях дела, по думите му.

"Тези хора, всичките, са били при мен. Понеже не им дадох да правят това, което искаха да правят, сега търсят други начини", заяви премиерът в оставка, безадресно.

Всъщност "Демократична България" предложи изслушване на главния прокурор от правната комисия на всеки три месеца - заради ангажиментите на институцията главен прокурор, които произтичат по закон. ДПС предложи да бъдат викани и председателите на ВАС и ВКС, а идеята мина с гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП, а не на "новите партии". По темата "заплати" всъщност за допълнителни възнаграждения за депутати за първи път бе сложен "таван" - до 25 на сто от основното възнаграждение, преди това ограничение нямаше. Отново с гласовете на ГЕРБ пък бе отхвърлена поправка (внесена от Мария Капон - ИМВ, б.р.) допълнителните пари за народни представители да минават по банков път, а не "в плик", каквато е практиката до момента. 

 

"Радев един път не каза нищо за Навални. По шпионската тема - ще има развитие"

На няколко пъти по време на монолога си пред партийна и онлайн аудитория Борисов повтори, че "един месец след изборите" не знаем изобщо какво мислят да правят - по адрес на "Има такъв народ" и президента, който "се мотае" с връчването на втори управленски мандат, след като ГЕРБ се отказа от първия. (От парламентарните избори на 4 април до днес - 24 април, се навършват точно 20 дни. Окончателните резултати от вота бяха обявени от ЦИК на 11 април, за да се пристъпи към конституиране на НС на 15 април - б.р.)
 

По адрес на Румен Радев, който по-рано не каза кога ще връчва втория мандат, защото законът не го задължава със срок, Борисов изреди:

"Президентът, всъщност кандидатът за президент Радев нито веднъж не се произнесе по (Алексей) Навални. Президент на държава членка на НАТО е това. Не се е произнесъл и по шпионските скандали - Чехия сега изгони руски дипломати, но ние още преди две седмици започнахме. Тази седмица ще има още развитие по тази тема, макар да отказвам вече да се срещам със службите". 

Лидерът на ГЕРБ обясни, че очаквал държавният глава да се заяви нарочно с позиция против шпионите, да подкрепи Чехия, "както аз направих"...

По думите му Радев вместо това говорил за пенсионерите, докато от ГЕРБ се грижели за тях- и с увеличение на пенсиите, и с по 50 лв. помощ в пандемията. 

"Като си взема сега аз пенсията, ще видя дали ще ми дават и на мен 50 лв.", иронизира оттеглянето си Борисов.

"Слави Трифонов носи цялата отговорност за следващите избори"

"От практиката знам, че партия, която се заема първо с Изборния кодекс, няма успех", мина премиерът в оставка на друга основна дейност, с която се зае Народното събрание, при това "по бързата процедура". 

По думите му докато цял свят се отказва от електронното гласуване, ние ще го въвеждаме.

"Аз знам поне две чужди разузнавания, които ще се намесят. Гласуване по пощата? Върнете се да видите как в Австрия касираха изборите заради пощите. Ми така ние ще сме постоянно със служебно правителство., ако всеки ще си касира..." 

"Който нож вади, от нож ще умре - така е казал българският народ", каза Борисов.

После заръча на депутатите от ГЕРБ да се приемат всички предложения в парламента на "Има такъв народ" и останалите по отношение на нови изборни правила. С думите: 

Гласувайте им с 200 и се смейте с глас на това, което ще причинят на държавата."

"Нашият приятел, депутатът Трифонов, може би, не разбра какво му направиха. Всички си отхвърлиха своите избирателни закони. Но от второто четене депутатът председател на партия Слави Трифонов носи цялата отговорност за провалените следващи избори. Това ще му го напомням всеки ден. Когато ги касират, ще го обвиня в задкулисие с Радев, че иска да държи държавата в диктатура", каза още премиерът в оставка. 

Припомни и как щом сега не се бърза с правителство и връчване на мандати, значи течало задкулисие, докато той като правил първото си правителство  "у Банкя стояха у всеко кьоше, на всяка слива, круша, бяха насядали фотографи".