Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Американският президент Джо Байдън днес е казал на турския си колега Реджеп Тайп Ердоган, че възнамерява да признае кланетата на арменци в Османската империя през 1915 г. за геноцид, съобщиха източници, запознати с телефонния разговор между двамата, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. 

Признаването на геноцида ще нанесе потенциален допълнителен удар на вече обтегнатите отношения между САЩ и Турция, които са съюзници в НАТО.

Отдавна очакваният телефонен разговор между двамата лидери се състоя повече от три месеца, след встъпването в длъжност на Байдън на 20 януари, забавяне, което вече се разглежда като демонстрация на умишлена неприветливост към Ердоган, който се радваше на близки връзки с бившия американски президент Доналд Тръмп.

Разговорът между Байдън и Ердоган се състоя ден преди арменския "Ден на възпоменанието", когато се очаква Байдън да се отклони от внимателно формулираните през десетилетията изявления на Белия дом, които описваха събитията през Първата световна война като "Мец Йегерн" ("Голямо зло").

Все пак -  нито в съобщението на Белия дом за разговора, нито в това на турското президентство има споменаване на този въпрос.

В изявлението на Белия дом са казва, че двамата лидери са се договорили да се срещнат в кулоарите на срещата на високо равнище на НАТО през юни, за да разговарят по-обстойно за двустранните отношения.

В изявлението на президентството в Анкара се посочва, че двамата лидери са били единодушни за стратегическия характер на двустранните отношения и за значението на съвместната работа за изграждане на по-добро сътрудничество по въпроси от взаимен интерес.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.