Публиката се завръща по стадионите и на другите спортни събития на открито от утре, 24 април. Това ще стане при 30 на сто заетост на капацитета на съоръжението. Броят на запалянковците обаче не трябва да надвишава 1000 души в сектор.  Трябва да се носят маски и да се спазва дистанция. Разхлабването става точно преди дербито между „Левски“ и ЦСКА.

Какво още се разхлабва

Отварят се образователни, езикови и т. н. центрове, които досега можеха да се посещават само от деца до четвърти клас. От 10 май се мисли да се увеличи броят на класовете, които могат да присъстват в училище.

Това съобщи здравният министър в оставка Костадин Ангелов на брифинг в петък.

„Определени сектори са приоритет за държавата – образование, културата, спорта и здравеопазването“, коментира той.

„Това, което ни дава възможност да обсъждаме отпускането на още мерки, е намаляването на заболеваемостта. От вчера тя падна и под 400 на 100 хил. средно за страната, Надяваме се, че тази тенденция ще е устойчива“, каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Той отбеляза, че се надява тази тенденция да не бъде пречупена.

След като бъде удължена извънредната противоепидемична обстановка, здравният министър ще издаде заповед, с която след 10 май ще бъде увеличен броят на класовете, които могат да присъстват в училище. Ангелов обясни, че се очаква предложение на министъра на образованието как да стане това. Сега се допускат на ротационен принцип по три випуска.

Засега не се мисли за отлагане на отварянето на нощните заведения, което е заложено да се случи на 29 април, според по-ранна заповед на министъра.

Как ще влизат туристите в страната от 1 май

Здравните власти обявиха и трите условия, при които ще е възможно влизането на чужденци в страната от 1 май, с оглед началото на новия туристически сезон.

Това ще може да става с ваксинационен сертификат със завършено имунизиране, с отрицателен PCR тест или антигенен тест, като видовете одобрени тестове ще бъдат качени на интернет страницата на Министерството на здравеопазването. Третият вариант е документ за преболедуване на заболяването, като това се е случило не повече от 6 месеца по-рано. Условията били взети, така че да бъдат адекватни на изискванията, които имат и съседните ни страни и били почти същите, каквито ЕК ще въведе в края на май за целия ЕС, каза Кунчев. Той уточни, че преболедуване се доказва не с документ от болница, а с резултат от PCR или бърз тест, като периодът, в който може да се ползва, е от 14 дни след него до 6 месеца.

Най-общи препоръки за великденските празници

Съобщени бяха и най-общи указания за посещение на храмовете по великденските празници - носене на маски, дезинфектанти, да няма струпвания на хора, а подробностите остават за БПЦ.

Здравните власти отбягнаха конкретиката.

Ангелов препоръча да не се целуват иконите, а върбовите клонки да се раздават извън църквите.

„Нашата молба към хората е все пак да ограничат посещенията. Има много начина, по които човек да почете празника“, каза  Кунчев, като препоръча посещенията да са в часове, когато няма струпвания.

Препоръките за празнуването на Цветница и Великден ще бъдат изпратени на Българската православна църква.