„Вероятността да има предсрочни избори е огромна.“

Това заяви, и то на няколко пъти, зам.-председателят на „Има такъв народ“ и председател на парламентарната група на партията Тошко Йорданов по време на обсъждането на измененията в Изборния кодекс. Йорданов даде заявка и че предложените сега промени са именно с цел – ако се стигне до избори това лято, за което както стана ясно на няколко пъти посочи, че е много вероятно да се случи, то измененията вече да са в сила.

В допълнение в хода на дебата заяви, че правителство на малцинството „вече сме го гледали“ - при ГЕРБ.

Какво означава това? Ако се съди от изказването – ИТН не смята да реализира мандата за съставяне на правителство, който предстои президентът Румен Радев да връчи, след като ГЕРБ днес върна своя нереализиран.

Както е известно, шоуто на Слави Трифонов организира през 2016 г. референдум, като един от въпросите бе въвеждането на изцяло мажоритарна система. Това бе и част от предизборната програма на партията. Вече в Народното събрание оттам посочиха, че не се отказват от проекта си, но за промяна на избирателната система се изисква голямо мнозинство и време – затова той се отлага.

Внесоха обаче изменения в Изборния кодекс, с които отпадат ограниченията за вота в чужбина, въвежда се и избирателен район „Извън страната“, машинното гласуване става задължително, а хартиената бюлетина – изключение, въвежда се „по възможност“ вот по пощата, екепериментално електронно гласуване на вота за президент в края на годината, променя се и начинът на назначаване на Централната избирателна комисия и мн. др. 

Очаквано днес от ГЕРБ отново се опитаха да атакуват ИТН по линия на това, че са излъгали избирателите си, като са се отметнали от мажоритарния вот. От формацията на Бойко Борисов внесоха собствен проект за въвеждането му, който както по време на обсъждането в правна комисия преди ден, така и днес, Ива Митева (ИТН) го направи на пух и прах като неграмотно написан и юридически неиздържан.

Днес Николина Ангелкова (ГЕРБ) припомни, че референдумът на Трифонов беше през 2016 г. „Имахте над 4 години да подготвите един законопроект, който можехте веднага да внесете в парламента, а вие внасяте изменение, в което няма и ред за мажоритарната система“, посочи. Припомни предаване в партийната телевизия „7/8“ от средата на февруари, озаглавено „Защо управляващите ги е страх от мажоритарния вот?“. „Защо вас ви е страх от мажоритарния вот?“ - попита на свой ред.

Митева пак обясни, че партията ѝ не се отказва от мажоритарния вот. Но:

„По отношение на международните стандарти, ако сте ги чели, се казва кои елементи на изборите не могат да се променят една година преди изборите – и да, това е очертаването на границите на изборните райони, защото те са същността и сърцевината на изборния процес. От тях зависи кой ще управлява. Изрично е записано - при промяна на такива се изисква голямо мнозинство. Да не се прилага при предстоящи парламентарни избори – тоест през един избор. В нашия проект ще запишем, че пропорционалната система ще се ползва до следващите редовни парламентарни избори.“

И тук се намеси Тошко Йорданов. За да очертае двата очевидни сценария:  или този парламент отива на предсрочни избори, или се съставя правителство.

„Вероятността да има предсрочни е огромна“ - посочи той. И попита какво да направим - да внесем мажороритарни избори? След което изтъкна, че дори няма актуално преброяване на населението. Затова няма нормален човек, предполагам, който да знае, че това ще мине неведнъж.

Определи Изборния кодекс сега като „ненормален“, макар да призна, че като цяло вотът е бил честен, но „ако се отиде на предсрочни избори, трябва да има поправен ИК, така че да бъде максимално честен“.

„Ако този парламент има дълъг живот, тогава вървим към мажоритарна система. Но никой не знае какво може да се случи.“ След което обаче пак каза, че от партията му подхождали практично, защото било „твърде вероятно“ да има нови избори.

От ИТН не били съгласни с това година и половина парламентът да обсъжда мажоритарната система - „да си кльоцате тука“. С други думи - ако има предсрочни избори, трябва да има изменения в Изборния кодекс. Ако няма – да се изготви нов, с новата система за гласуване.

Това даде повод на Тома Биков да обвини ИТН в лъжа.

„Бяхте изключително ясен и точен. Ние разбрахме всичко. Разбрахме, че сте лъгали през цялото време. Сега искам да ми кажете кога точно очаквате да има редовни парламентарни избори. До 2030-а, 2040-а дали ще има, че да въведете вашата мажоритарна система, защото последните редовни парламентарни избори бяха през 2009-а?“

„Правителство не се прави ни за ваш кеф, ни за вас. Това се прави заради българите, които са ви гласували доверие. И трябва да си изпълните ангажиментите пред хората, иначе ще се окаже, че сте лъгали“, допълни той.

Намеси се Росица Кирова, която от бивш съратник на Трифонов се вля в редиците на ГЕРБ – след като бе изключена от ИТН заради това, че се вози в „джипката“ на премиера Борисов. За да упрекне ИТН, че за 4 години е могла да напише проект за мажоритарна система, както сега от първия ден на новото Народно събрание е внесла проект за изменения в Изборния кодекс, очевидно готов.

„Г-н Биков, точно вие да говорите за лъжа – евала ви правя за самочувствието“ - отвърна на свой ред Йорданов.

„Трогателно е как ни карате да правим правителство. Стабилно  правителство се прави с мнозинство. Правителство на малцинството сме го гледали в първия ви мандат. Този цирк сме го гледали с вас, с ваши бивши патерици, патерички, бастунчета. Това е грозна работа.

Как ще постъпим ние, когато Радев ни даде мандата, ще видите. Споко, не се шашкайте.“ 

А за Кирова – радвал се, че не е в ИТН, а в ГЕРБ, припомняйки публикациите в „Биволъ“, че е съдружник с косовски наркобос.

Което пък разгневи нея: „Не смятам, че е необходимо да се обяснявам на човек, който през живота си и дърво не е посадил. Изключително се радвам, че не съм част от тези, които идват под строй на работа и им забраняват да говорят. А с кого съм съдружник се вижда от Търговския регистър. Не смятам, че днес НС трябва да се занимава с това и се надявам наистина да се видим в съда.“

Извън тази престрелка има няколко любопитни елемента. Единият е, че Венецианската комисия многократно вече ни е критикувала за промяна в изборното законодателство в последния момент. Такова не се препоръчва поне шест месеца преди изборите. А измененията на Изборния кодекс (ИК) сега, в хипотезата предсрочни избори (които трябва да се произведат през юли), означава поредно погазване на това правило.

Че основната заявка е изменение в ИК, се разбра и от скоростта, с която бяха внесени общо шест проекта още в първите дни на конституирането на 45-ото НС. В сряда правната комисия ги разгледа, като одобри само този на партията на Трифонов. Още тогава лайтмотивът във всички изказвания на депутатите бе, че се прави „Изборен кодекс за една нощ“. 

Днес президентът Румен Радев обяви, че след няколко дни щял да каже кога ще връчи мандата на ИТН. И се очаква, за да се осигури време за измененията в кодекса, да започне процес по „преговори“.

Друг любопитен елемент е, че от „Демократична България“ са против мажоритарни избори. А от ИТН ги считат за естествен партньор. Против са и от БСП, и от ДПС. Така че, за да станат те някога реалност - при мандат на партията на Трифонов, трябва да се разчита на подкрепата на ГЕРБ - ако едни предсрочни избори не доведат до пълно мнозинство на ИТН заедно с формацията на Мая Манолова (през 2016 г. тя внесе проект за мажоритарния вот - като резултат от референдума - б.р.).

Изборният кодекс - ГЕРБ подкрепя всичко

Иначе днес още в началото на обсъждането от ГЕРБ дадоха заявка, че ще подкрепят в залата всички внесени проекти за изменения в Кодекса. Така и направиха. Приет обаче пак бе само този на „Има такъв народ“, както се и очакваше. В него се съдържат по-голямата част от исканията и на останалите. 

Интересното е, че при първото гласуване бе приет с пълно мнозинство - всички налични в залата 211 народни представители го подкрепиха. До второ обаче прегласуване се стигна, след като Десислава Атанасова (ГЕРБ) призова за такова - за да се включи и лидерът на ИТН Станислав Трифонов в гласуването - с намек, че не подкрепя закона на собствената си парламентарна група, както и този на ГЕРБ, с които се предлага мажоритарен вот. Както е известно, заради коронавируса Трифонов се закле като депутат онлайн. Не е известно какво е здравословното състояние на председателя на партията, който би следвало да е с изтекъл срок на карантината. При повторното гласуване 210 бяха „за“, 1 „се въздържа“ - което принуди залата да издирва „въздържалия се“.

От ГЕРБ обаче (Димитър Главчев) поиска поименна проверка - пак да се видело къде е Трифонов.

След проверката от ИТН предложиха да се приеме възможно най-краткият срок за внасяне на изменения между двете четения - 3 дни. Срещу което от ГЕРБ очаквано се възпротивиха. И това искане, което за пореден път показа колко се бърза с измененията в ИК, принуди Любен Дилов-син (ГЕРБ) да обяви от трибуната, че всичко вече е ясно - „Има такъв народ“ няма никакво намерение да съставя правителство.