Въпреки че зам.-председателят на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов заяви за пореден път днес, че когато му дойдело времето, щяло да се разбере ще опита ли партията да състави кабинет, или не, Николай Хаджигенов ("Изправи се! Мутри вън!) реши да разкрие пред медии в кулоарите - преговори се водят. Очевидно - неофициални.

Изявлението идва на фона на обявения малко по-рано тази сутрин отказ от мандата на ГЕРБ. Както е известно, партията на Бойко Борисов е в изолация в 45-ото народно събрание и съответно всички формации в него отказват диалог за съставяне на правителство. Покани за разговори имаха само ИТН и „Демократична България“. И двете не отидоха. Така Борисов обяви, че връща мандата, а конституционната въртележка предвижда той да бъде връчен на втората по големина политическа сила в парламента - в случая - партията на Слави Трифонов.

„Когато дойде мандатът при нас, тогава ще разберете какво ще направим. Ще направим това, което трябва да направим в момента, в който ни дадат мандата“, заяви Йорданов.

„Неофициални разговори водим с всички“, заяви обаче малко по-късно в кулоарите Хаджигенов.

Още преди седмица в свое телевизионно участие, той посочи, че от ИМВ, макар най-малката партия в парламента, подемат инициатива за разговори за съставяне на правителство. Не посочи какво се разбира под „всички“, но стана ясно, че се визират т.нар. партии на промяната. Макар тезата на самия Хаджигенов да е, че не трябва да се отказва парламентарна подкрепа от всички формации в НС.

От партията на Слави Трифонов обаче вече заявиха, че няма да работят с ГЕРБ, БСП и ДПС, следователно, ако изобщо се стигне до правителство с неин мандат, то ще е правителство на малцинството.

От ИТН все още не са коментирали думите на Хаджигенов.

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов отрече да се водят разговори:

„Пак искам да кажа, никакви консултации, структурирани, целенасочени, свързани с реализиране на мандата от тяхна страна с наше участие не се водят. Декларирали сме, че логичният фокус на усилията на тези партии, които представляват желанието на хората за промяна, е мандатът на „Има такъв народ“, чакаме техния ход.“