На редакционната поща на Клуб Z пристигна писмо от пресцентъра на Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет, с искане за право на отговор във връзка с наш материал от 26 ноември. Публикуваме го без редакторска намеса:

ПРОЦЕДУРИ И НЕИСТИНИ

В отговор на поредица некоректни твърдения през последните седмици, както и в статията на Пламена Тодорова, поместена в електронното издание „Клуб Z“ под заглавие „Агенцията за бежанците дадена на прокурор“, касаещи начина за провеждане на процедури по ЗОП, ръководството на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) заявява, че:

Не отговаря на истината твърдението, че "одит на МВР е бил изпратен в прокуратурата по време на служебното правителство... заради голям брой търгове, преминали по реда на т. нар. специални обществени поръчки". 

По време на служебното правителство не са извършвани никакви проверки в ДАБ. 
От 4 до 6 юни 2014 г. в ДАБ е извършен вътрешен одит за консултиране от съответното звено на МВР само по обществена поръчка с предмет "Пълен инженеринг (инвестиционно проектиране) и изпълнение на строително-ремонтни работи за обект "Място за настаняване "Враждебна". 

До момента на ДАБ не е връчван одитен доклад. 

Във връзка с посочената обществена поръчка действително е образувано досъдебно производство, но същото се води срещу неизвестен извършител.

Относно твърдението, че в ДАБ са провеждани търгове и процедури по специални обществени поръчки: 

В ДАБ не са провеждани търгове и процедури за специални обществени поръчки. Провеждани са процедури за обществени поръчки по чл. 90, ал. 1, т. 4 от Закона за обществени поръчки - Процедури на договаряне без обявление, основно по усвояване на средства, отпуснати по Европейския бежански фонд (ЕБФ) Годишна програма 2013, ревизирани със Спешни мерки. За използването на този начин на договаряне, който е в съответствие с националното законодателство, ДАБ е получила разрешение от съответните отговорни структури по програмата от ЕС.

От всички 130 договора, сключени в ДАБ от началото на 2014 г. до момента, само 21 са по чл. 90, ал. 1, т. 4 от ЗОП. За законосъобразността им е искано и дадено становище от Агенцията за обществени поръчки (АОП).

Обществените поръчки, направени от ДАБ, са публично достояние. Всички процедури и договори, сключени до края на октомври 2014 г., са качени в сайтовете на ДАБ и на Агенцията за обществени поръчки и желаещите могат да се запознаят със съдържанието им.

Твърденията, че "за година и половина в ДАБ са изхарчени безконтролно 100 млн. лв." няма как да отговарят на истината, тъй като по Годишна програма 2013 на ЕБФ, ревизирана със Спешни мерки, са осигурени общо 13 788 390 лв. (11 062 004,80 лв. от ЕБФ и 2 726 385 лв. - от националния бюджет). Усвоени са 13 581 623 лв.

Извършените ремонти и доставените материали предварително са съгласувани с Европейската комисия (ЕК). Ежемесечно до съответните отговорни структури в ЕС са изпращани отчети за хода на изпълнението на заложените дейности.

След приключване на Спешните мерки към 30.04.2014 г. в ЕК и в ръководството на МВР е изпратен обобщен отчет.

Преди обявяване в Агенцията за обществени поръчки документацията за всички процедури по Спешните мерки бе предоставяна за преглед и коригиране от работна група, създадена със заповед на вицепремиера на Република България и министър на вътрешните работи. За председател на комисията бе назначен заместник-министър на вътрешните работи.

Невярно е и твърдението на авторката от „Клуб Z“ , че „за медицински прегледи на служителите се заделят над 50 000 лева“. Спазвайки задълженията на работодателя да осигури здравословни и безопасни условия за труд, през октомври 2014 г. ДАБ обяви обществена поръчка чрез публична покана за извършване на профилактични медицински прегледи на служителите на ДАБ по обособени позиции (за администрацията и за териториалните поделения) при условията на чл. 14, ал. 4, т. 2 от Закона за обществени поръчки. В техническото задание е посочен минималният задължителен обем от медицински прегледи. 

През периода от 02.10.2013 г., от назначаване на новото ръководство на ДАБ, до 26.11.2014 г. в ДАБ не са извършвани профилактични медицински прегледи, като единствено са осигурени средства за коригиране на зрението на служители при работа с видеодисплей на обща стойност 9 360 лв. 

Бележка на редакцията:

В материала на Клуб Z никъде не е посочено, че проверката е направена по време на служебното правителство, а че докладът от нея е изпратен на прокуратурата по времето на неговия мандат.

Използването на думата "специални" е опит на авторката да избегне повторения в текста, без да отчете, че в действителност същестува ред за провеждане на специални обществени поръчки, които касаят държавната сигурност. Неуточняването на точната терминология грешка на редакцията. В същото време в матерала е уточнено, че става въпрос за поръчки, направени на основание форсмажорни обстоятелства, каквото е и твърдението на самата ДАБ - по чл. 90, ал. 1., т. 2 от ЗОП, касаещ процедурите за договаряне без обявление. Това е споменато неколкократно в текста, в това число към мотивите на обявените търгове, както и от председателя на ДАБ Николай Чирпанлиев, чието становище е отразено в материала.

Никъде в материала не се говори за сключени договори. 

В материала е посочено също така, че Клуб Z не разполага с конкретна информация за поръчките, привлекли вниманието на одиторите.

Клуб Z не твърди, че са изхарчени над 50 000 лева за медицински прегледи, както твърди ДАБ. Твърди го източник от МВР, както е и видно от текста. Цялата останала информация, посочена от източниците ни, е поставена в кавички, което означава, че е цитат.