Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Европейският съюз плаща 15,50 евро (18,60 долара) за доза от ваксината на "Пфайзер-БиоНТех" (Pfizer-BioNTech) срещу коронавируса. Информацията, цитирана от Ройтерс и БТА, е на испанския в. "Вангуардия", който си е осигурил достъп до първия договор, подписан с двете компании. Цената потвърждава съобщенията на Ройтерс от последните месеци.

Много медии оповестиха по-ниска цифра въз основа на документ с частични цени, публикуван за кратко в Туитър от белгийски политик, който по-късно изтри туита.

Белгийският документ, който включваше цени и на други ваксини, поръчани от ЕС, подхранва теорията, че ЕС е изправен пред забавяне на доставките, тъй като е платил твърде малко.

Изтичане на данни от договора с "АстраЗенека" (AstraZeneca) през февруари обаче показа, че тяхната цена е по-висока от написаното в белгийския документ.

Според изтеклото съдържание на договора с "Пфайзер" ЕС се е споразумял да плати средно 15,50 евро за първите 200 милиона дози. Същата цена е договорена за още 100 милиона незадължителни дози, поръчани в рамките на срока, определен в договора.

 
След този срок цената става 17,50 евро на доза.

През януари ЕС подписа с „Пфайзер-БиоНТех“ втори договор за още 300 милиона дози. Представители на ЕС твърдят, че се запазва същата цена като в първия договор.

Изтеклото съдържание на договора сочи още, че ЕС е предоставил на двете партниращи си компании авансово плащане в размер на 700 милиона евро през декември, за да осигури първите 200 милиона дози.

Сега блокът преговаря по трети договор за общо 1,8 милиарда дози на "Пфайзер-БиоНТех" на цена 19,50 евро на доза. Условията за доставка ще бъдат по-строги и ще има възможност ЕС да поръча подобрени ваксини срещу вирусните варианти. 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.