Дясното обединение "Демократична България" предлага промени в Закона за ДДС, с които на практика се въвежда т.нар. отдалечена фискализация и се отменя печално известната Наредба Н-18.

Предложението за промени е внесено днес от Ивайло Мирчев и група Народни представители и вероятно ще се гледа на следващото заседание на бюджетната комисия в парламента. 

Отдалечената фискализация (или още софтуерна фискализация) позволява регистриране на продажбата в реално време от софтуера за управление на продажбите и получаване на уникален номер, който може да бъде отпечатан от устройство, различно от фискално устройство, или изпратен по електронен път. 

Или казано на прост език - вместо само и единствено от касов апарат, касовата бележка да може да се издава от всяко едно устройство като принтер, компютър или таблет. Така отпечатаният фискален бон съдържа всички реквизити на стандартните “бележки”, издавани от касов апарат, в това число възможност за проверка в реално време дали продажбата действително е регистрирана в приходната администрация, твърдят от ДБ. 

"По този начин спестяваме на бизнеса пари - по предварителни оценки над 100 млн. лева", коментира вносителят на поправките Ивайло Мирчев. 

Важно е да се уточни, че промяната не казва, че касовите апарати трябва да отпаднат, а само, че ще има още една възможност за издаването на бележките. 

Втората промяна, която Демократична България е иска е отмяната на Наредба Н-18. Тя бе отлагана няколко пъти и към момента не е влязла в сила, а последните поправка в нея са по-скоро пожелателни. Тя е свръзана с софтуера по продажби и принуждаваше компаниите да закупуват нов, което бе излишен разход, освен това даваше достъп на данъчните служби до чувствителна информация за конкурентната среда. 

“Регулирането на използвания софтуер, както и на софтуерните компании, е свръхрегулация. Неяснотите, произтичащи от подзаконовия акт и неговото тълкуване струват милиони, без това да носи реален и измерим позитивен ефект за бюджета. Контролът върху софтуера, използван за продажби, е нереалистичен и вреден в контекста на свободния европейски пазар”, се казва в мотивите към законопроекта. 

Вносителите изтъкват, че измененията в Наредба Н-18 са внесени без адекватна оценка на въздействието и без обосновам модел на изчисление на приходите в бюджета и посочват, че предложените сега промени отрязва възможността НАП да въвежда подобни
изменения отново.