Временната анкетна комисия по ревизията на управлението на премиера в оставка Бойко Борисов започна днес работа. На първото заседание се прие, че първо в списъка на проверката ще се гледат изразходваните публични средства от правителството, министерствата и държавните фирми с над 50% държавно участие през последните 10 години, както и всички сделки на борсата на фирмите с 50% държавно участие през последните 4 години. По принцип Комисията е създадена да проверява последни 10 години. 

Именно и спорът за това кой период да се гледа бе най-оспорваното нещо днес. Представителите на ГЕРБ поискаха да се гледа целият период, наложен от Народното събрание и заявиха, че решението да се започне с последните 4 е изкривяване на волята на народните представители. Другите парламентарни групи обаче бяха категорични, че ще се спази срокът от 10 години, но тъй като трябва да се започне отнякъде, то решението е да стане именно така - от последните 4 години. 

Временната комисия ще обхване сделки от около 40 сектора с висок корупционен риск - дружества, държавни органи, организации, различни проекти, поясни председателката Мая Манолова. 

Като начало критерият за първите проверявани сделки и дружества ще бъде отделеният финансов ресурс - от най-големите числа към по-малките. 

Очаквано ревизията започва с "Автомагистрали". Продължава с ДКК, дружеството "Монтажи", Турски поток, Булгартрансгаз и ББР.

БСП настоя освен разходите на правителството "Борисов" да се гледат и проблемите в приходната част, като аферата "Васил Божков", при която хазната пропусна да си вземе 700 млн. лв., а финансовото министерство така и не разбра, преди да избухне скандалът. 

Йордан Цонев от ДПС пък предупреди, че детайлно разглеждане на сделките на ББР няма как да има, защото има банкова тайна. На предложението да се даде възможност на комисията да не се съобразява с това, той отвърна, че правилото е наложено с регламент на ЕС и няма как това да бъде променено.