"20 години обсъждаме тази тема. Ако има някакви проблеми нека службите да си свършат работата. Но след като не е доказано не е правилно да се вменява на обществото вина - ето, вие сте потенциални терористи". Това каза пред БНТ Ахмед Ахмедов, главен секретар на главно мюфтийство пред БНТ в отговор на въпрос дали в България има почва за радикален ислям.

По повод акцията на ДАНС в Пазарджик Ахмедов обясни, че джамията там е построена върху частен терен. За това тя не е под юрисдикцията на мюфтийството. Ахмедов каза, че главноото мюфтийство многократно се е опитвало да приобщи мюсюлманите и да въведе регулация на този храм. Проблем е това, че българското законодателство допуска всеки да си построи джамия и да стане имам, което важи и за другите религии.

"Не сме установили, че в проповедите на тези хора съществуват застрашаващи сигурността елементи. Не трябва да се допуска параноя. Мюсюлманите помнят онези времена (вероятно има предвид възродителния процес). Опасяваме се, че може да се отключат различни психични травми. Главно мюфтийство е радетел на законите и държавността. Всеки който има вина трябва да носи отговорност, но да не се създава страхова психоза в общество", каза още Ахмедов.

Той обясни, че символът, който е ползван от мюсюлманите в Пазарджик е печатът на пророка. Същият символ са ползвал от Ислямска държава. "Това е ислямски символ, усвоен от хора с користни амбиции. Но това не ни кара да се отричаме от този символ.  "Призоваваме мюслманите да не се поддават на подобни призиви - джихад, халифат. Тези организации целят дивиденти на гърба на религията, това не е исляма, това не е религията, която ние изповядваме", каза още Ахмедов.

Главният секретар призна, че мюфтийството не може да гарантира какво би могло да се случи в съзнанието на мюсюлманите при положение, че държавата е в социално-икономически колапс. Според него обаче по тази тема е важна намесата на държавата. "Трябва да пипаме много внимателно, аналитично. Призоваваме институциите да бъдат много деликатни", заяви Ахмедов.