Европейската комисия разписа плана, през който смята да набере общо 800 млрд. дълг от международните пазари, с който да финансира своя план за възстановяване от пандемията. Според документа, Комисията смята да тегли годишно по 150 млрд. евро. Така ЕК ще се превърне и в най-големия емитент на еврооблигации, показва документ, видян от Ройтерс. 

Финансирането на възстановителния икономически план на ЕС, известен като "Следващо поколение ЕС", на стойност 750 млрд. долара по цени от 2018 г., но на обща стойност около 800 милиарда евро по текущи цени, ще се осъществява чрез търгове и синдикирани заеми през основна мрежа от първични дилъри, за да се даде възможност за редовни изплащания на европейските правителства при завършване на договорените етапи на проекти и реформи, пише БНР. 

Комисията ще въведе "диверсифицирана стратегия за финансиране", когато става въпрос за вземане на заеми на капиталовите пазари поради размера, честотата и сложността на своя план. Стратегията ще се състои от обявяване на "годишни обеми на заеми и ключови параметри на 6-месечния план за финансиране“, създаване на "основна дилърска мрежа", за да се даде възможност за "структурирани и прозрачни отношения с банките“, използвайки различни инструменти за финансиране и структуриране на транзакции чрез комбиниране на “търгове и синдикирани заеми".

Според Ройтерс, ЕК ще емитира облигации, включително "зелени облигации", с референтен матуритет от 3, 5, 7, 10, 15, 20, 25 и 30 години и краткосрочни книжа с падеж под една година - т. нар. EU-Bills.

ЕК ще започне да взема заеми от облигационния пазар за договорената схема, веднага след като всички 27 национални парламента на ЕС ратифицират "Решението на ЕС за собствените ресурси" - закон за повишаване на гаранциите от правителствата на ЕС към бюджета на съюза до 2,0% от брутния национален доход (БНД) спрямо досегашните 1,4% от БНД, като това ще важи до 2058 г.

Припомняме, че според правилата България ще може да получи достъп до 12 млрд. евро от възстановителния план. Това ще стане обаче, ако страната ни представи адекватен план за финансиране и реформи. Правителството на Бойко Борисов вече подготви няколко варианта, но отговорният за тях вицепремиер Томислав Дончев заяви, че ще остави на следващото правителство правото да го внесе в Комисията. 

Това обаче може да се окаже бомба със закъснител, защото плановете се приемат до 30 април - тоест до тогава България може и да няма друго правителство. Освен това трябва да се има предвид, че някои от новите партии в парламента вече поискаха ревизирането на вече представените за обществено обсъждане планове на правителството "Борисов 3". 

Все пак е възможно ЕК да прояви разбиране и да позволи на страната ни да закъснее малко с внасянето на своя план.