Един от най-големите синдикати у нас - Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ), настоява фирми с над 5 процента разлика в заплащането между мъжете и жените да не се допускат до участие в обществени поръчки.

Това става ясно от позиция на организацията, изпратена до социалното министерство, в условията на течащата още съгласувателна процедура между синдикати, държавна администрация и бизнес по създаването на т.нар. "Директивата за равно заплащане между мъжете и жените и за прозрачност в заплащането."

Идеята за такава промяна в родното законодателство отдавна се проучва от ресорното ведомство, макар и България да е една от страните със сравнително ниска ножица в заплащането.

От КНСБ твърдят, че към момента директивата предвижда  само големи фирми с над 250 души персонал да докладват ежегодно за разликите в заплащането. Според Величка Микова това е неправилно и трябва да се промени.

"В България знаем, че предприятията с над 250 работници и служители осигуряват едва една четвърт от работните места на пазара на труда. Това означава, че директивата няма да бъде достатъчно ефективна. В този смисъл ние настояваме директивата да бъде преработена и да се включат като задължителни да докладват за системите на заплащане и за равенството на заплащането, включително и за фирми, които са с персонал под 250 служители", аргументира се тя, цитирана от БНР по-рано днес.

Микова припомни, че за България по последни данни през 2019 година разликата в заплащането по пол бележи слаб ръст и достига до 14,1%, след като година по-рано е 13,9 на сто.

Очакванията са за 2021 година различията в заплащането да се задълбочат, като част от последиците от СOVID-19.

"Въпреки прилаганите досега правителствени политики, насочени към запазване на заетостта и доходите, както и допълнителните плащания за заетите на първа линия, тази директива ще подпомогне да се намери баланс в заплащането между половете"