Председателят на германския Християндемократически съюз (ХДС) Армин Лашет изрази увереност, че ръководството на партията ще го одобри за кандидат за канцлер на Германия на предстоящите парламентарни избори въпреки конкуренцията на баварския регионален премиер Маркус Зьодер, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Президиумът на ХДС - партията на канцлерката Ангела Меркел, ще проведе днес заседание, на което се очаква да даде първоначална индикация за настроенията във връзка с кандидатурите на Лашет и Зьодер.

На въпроса дали ще получи подкрепата на мнозинството от членовете на президиума, Армин Лашет отговори вчера в интервю за телевизията на всекидневника „Билд“, че очаква да се случи точно така.

„Знам какво мислят председателите на регионалните структури на партията (които са членове на президиума на ХДС), които са се изказвали по въпроса, и знам броя им.“

„Предстои обаче да видим какво ще се случи, не искам да избързвам“, подчерта Лашет.

В надпреварата за определяне на кандидат за канцлер на консервативния блок в Германия основен съперник на Лашет се очертава ръководителят на съюзната на ХДС баварска формация Християнсоциален съюз (ХСС) и регионален премиер на провинция Бавария Маркус Зьодер.

Зьодер уточни обаче, че няма да участва в борбата за определяне на кандидат за канцлер на консерваторите, ако не получи подкрепата на ХДС, който е много по-влиятелен на национално ниво. Очаква се ръководството на ХДС да оповести решението си по този въпрос през идните две седмици.

Лашет, който е регионален премиер на провинция Северен Рейн-Вестфалия, има нужда от одобрението на партията си, за да стане кандидат за канцлер на консервативния лагер на парламентарните избори, насрочени на 26 септември.

Според най-скорошните социологически проучвания Лашет има сериозни шансове да стане приемник на Ангела Меркел на канцлерския пост, въпреки че през последните седмици подкрепата за германските консерватори намалява.

Няма очаквания, че ръководството на ХДС още днес ще вземе официално решение за кандидатурата на Лашет, но може да даде индикация за това какво ще е окончателното решение. Германските медии прогнозират, че консервативната формация в крайна сметка ще одобри кандидатурата на лидера си, въпреки че според социологическите проучвания той е по-малко популярен от Зьодер, отбелязва Франс прес.