Голямото разхлабване на мерките продължава.

Това се случва на фона на статистика, която здравните власти определиха като лека тенденция към спад на заболеваемостта. Същевременно смъртността продължава да расте, а по този показател България е на второ място сред страните в ЕС.

От понеделник отварят ресторанти и кафенета с ограничение на работното време и при капацитет от 50 на сто. От 29 април пускат и нощните заведения. От 16 април падат ограниченията за игралните зали, казината и моловете. Въвежда се изискване за 1 човек на 8 кв. м.

Това се казва в новата заповед на здравния министър Костадин Ангелов. Тя задава срокове до края на април, до когато е гласувана извънредната епидемична обстановка.

Учениците по график

Посочено е и кога и кои ученици се връщат в клас. По-рано през деня просветният министър Красимир Вълчев посочи сроковете като обясни, че се запазва принципът на ротация на класовете след начален курс на обучение.

Със заповедта се възобновява присъственият учебен процес за:

- учениците от 1-ви до 4-ти клас и задължителните групи за предучилищно образование;

- учениците, които се обучават в специалните училища за ученици със сензорни увреждания;

- учениците от 5-и до 12-и клас, обучавани в слети паралелки и в паралелки, които са единствени в съответния клас на училището;

- учениците от 5-ти до 12-ти клас, при спазване на следния график: от 12.04.2021 г. до 23.04.2021 г. – присъствено се обучават учениците от 7, 8 и 10 клас;

от 26.04.2021 г. до 29.04.2021 г. – присъствено се обучават учениците от 5, 9 и 12 клас.

В заповедта липсват двата най-ощетени випуска от ротациите  - 6-и и 11-и заради срока ѝ на действие до 30 април. По думите на Вълчев те евентуално ще се върнат присъствено от 17 май.

Допуска се още провеждането в присъствена среда на групови извънкласни дейности и занимания, дейности по интереси, занимални и други, организирани в училищна и извънучилищна среда, за деца до 4-ти клас.

Във висшите училища се допуска провеждането на: практически занятия, обучения и изпити по практика на студенти, специализанти и докторанти; семестриални изпити с практическа част, които не могат да бъдат проведени в електронна среда; държавни изпити и защити на дипломни работи.

Извън тези изключения обаче студентите остават на дистанционно обучение.

Ресторанти, кафенета, казина, молове, барове

Отново от 12 април се допускат посещенията в заведенията за хранене и развлечения при използване на не повече от 50% от капацитета им, ограничено работно време между 6.00 и 23.00 часа. Досега те можеха да ползват само откритите си пространства - градини и тераси.

От 29 април посещенията в дискотеки, бар-клубове, пиано барове, бар-вариете и нощни барове се допускат при използване на не повече от 50% от капацитета им.

От 16 април  са разрешени посещенията в игралните зали и казина при използване на не повече от 50% от капацитета им.

От 16 април отпадат и ограниченията за работа на обектите, разположени в търговските центрове.

Със същата заповед здравният министър нарежда физическите и юридическите лица, които са собственици или управляват търговски, административни или други обекти, които предоставят услуги на гражданите, и чиято дейност не е преустановена с тази заповед, да създадат организация за контрол на броя на клиентите в съответния обект, като не допускат повече от 1 човек на 8 кв. м. 

Какво все още е ограничено

Основните ограничения остават в образователната сфера, за която иначе от правителството обичат да повтарят, че им е приоритет. 

- преустановени са конгресно-конферентни мероприятия, семинари, обучение, изложения, 

- не се допуска организирането и провеждането на събирания и тържества от частен характер с присъствието на повече от 15 човека  

- преустановено е провеждането на спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер при колективните спортове за лица под 18 годишна възраст. Изключение се допуска само за картотекирани спортисти към спортните федерации. Спортните състезания за всички възрастови групи се провеждат без публика.

- преустановено е провеждането на групови туристически пътувания с организиран транспорт в страната и в чужбина и групови посещения на туристически обекти в страната

- преустановено е присъствените групови занятия в езикови центрове, образователни центрове и други обучителни центрове и школи, организирани от юридически и физически лица. Изключение се допуска по отношение на присъствените занятия за деца до четвърти клас, както и по отношение на провеждането на практически занятия и изпити, които не могат да бъдат проведени от разстояние в електронна среда.

- преустановени се посещенията в детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца.