Германската канцлерка Ангела Меркел поиска да се промени Закона за защита от инфекциите и да се предоставят повече правомощия на федералната власт за сметка на властта в отделните провинции. 

Целта й е да се унифицират мерките срещу пандемията във всички провинции, а не някои да ги разпускат, докато други ги затягат. С нов закон Берлин ще има право да налага затягане на мерките за всички при покачване на новозаразените над определен брой.

Подкрепа в намеренията си Меркел получава от мнозинството депутати на ХДС/ХСС. Те вече са готови с проект, който още предложат за гласуване в Бундестага. Според него федералната власт също ще има право да налага мерки в отделните провинции. Досега това беше в правомощията на провинциалните правителства. 

Досега две трети от депутатите на консерваторите са обявили подкрепата си за промяната при евентуално гласуване. „Целта ни не е да отнемаме права и власт, а да направим въобще възможна борбата с пандемията“, коментират те. Критика към инициативата дойде от премиерката на Райнланд-Пфалц Малу Драйер. „Имаме всички инструменти за налагане на мерки и просто трябва да ги използваме последователно“, посочи тя.