Крехка тенденция на намаляване на заболеваемостта, преминаване на върховата точка на третата вълна и отново второ място по смъртност в Европа.

Така описаха ситуацията здравните власти на редовния брифинг за разпространението на коронавируса в страната в четвъртък.

Учениците се връщат в клас присъствено по схемата отпреди 22 март. Ще има и разхлабване на мерките за големите магазини, но при нови изисквания - "ще сложим квадратни метри за големите магазини", каза здравният министър Костадин Ангелов. Заповед се очаква по-късно през деня.

Пак според Ангелов на изборите не е имало струпвания, всички били отвън. "Категорично не очакваме покачване на заболеваемостта след изборите", каза министърът, който беше водач на две листи на ГЕРБ и е избран за депутат от партията.

"Отчитаме първи крачки от края на третата вълна с крехки тенденции на спадане на заболеваемостта, но има ясна и отчетлива тенденция", описа той ситуацията. 

Както и Клуб Z писа, 3556 са новите случаи на COVID-19 в България за денонощието.

10 429 пациенти са настанени в COVID-отделенията на страната, като 777 от тях са в тежко състояние.

Оздравелите са 2477, а починалите за последното едно денонощие са 116.

Има постепенно задържане и спад на заболеваемостта, посочи и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Втора седмица тенденцията била първо за задържане, а после и за лек спад. Според Кунчев сме преминали "върховата точка на третата вълна".

Заболеваемостта спада, но не и смъртността 

България е на второ място по смъртност в ЕС 

Със заболеваемост от 635 на 100 хил.  на 14-дневна база България е на девето място в ЕС и Европейското икономическо пространство и на четвърто на Балканите. Страната обаче остава на второ място след Унгария сред европейските страни и на второ на Балканите по отношение на смъртност.

Има няколко области със заболеваемост от над 700 на 100 хил.: София-град, Варна, Перник, Бургас, Русе, София-област. Най-ниска е заболеваемостта (от под 500 на 100 хил.) в Разград, Видин, Кърджали, Търговище, Велико Търново, Габрово.

 В Бургас вече била пречупена кривата и имало тенденция към спад на случаите - вече 880 заразени на 100 хил. за 14 дни. 

Мутафчийски: Тенденциите са изключително крехки

Според началника на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски тенденциите са изключително крехки. По думите му ситуацията е като отпреди две седмици, т. е. платото е прехвърлено.  По отношение на починалите не сме достигнали връхната точка от м. г., от 8 декември, която е 27,7 починали на 100 хил. души,  посочи Мутафчийски. Сегашните данни сочат смъртност от 23,2 на 100 хил. При този показател няма задържане, има тенденция към покачване.

Началникът на ВМА отчете спад в натиска върху болниците - има само 3 на сто ръст на случаите за седмица.

74 на сто е заетостта на леглата за неусложнени пациенти с COVID-19, 64 на сто са заети леглата в интензивните отделения.

Ангелов: Категорично не очакваме покачване на случаите след изборите

"Категорично не очакваме покачване на заразените след изборите", твърди Костадин Ангелов.

Според него струпванията били вън от сградите и нямало проблем. Същевременно в цялата страна имаше картини от наблъскани на малко пространство, в автобуси и зали, членове на секционни комисии, които прекараха цялата нощ след изборите в подобни нарушаващи всички противоепидемични изисквания условия.