Поразяващо конкретна и създадена за точно един специален автомобил от една специална автокъща. Такава обществена поръчка пуска на 14 декември миналата година гоцеделчевската община Хаджидимово и която към ден днешен е вече реализирана, а колата - закупена. За това сигнализира днес неправителствената разследваща организация Антикорупционен фонд. От сдружението вече са подали сигнал до Агенцията за държавна финансова инспекция заради съмнителната поръчка. 

За какво става дума? 

На 14.12.2020 г. Община Хаджидимово публикува документация за обществена поръчка за доставка на употребяван лек автомобил. Техническата спецификация на поръчката има необичайно конкретни условия: търсеният автомобил трябва да има 9-степенна автоматична скоростна кутия за задвижване 4х4, в комбинация с изискванията за обем на двигателя от 2925 куб.см, 286 к.с., широчина на автомобила от 1905 мм, дължина от 5271 мм. Освен това колата трябва да бъде със „седалки с контрастен шев, горен панел на таблото в синтетична кожа“, както и с „декоративни елементи от евкалипт в тъмнокафяво, гланц“.

Най-изненадващо е конкретното изискване моторното превозно средство да е употребявано, като годината на първата му регистрация да бъде от 10-и месец 2017 г.

Преглед на характеристиките показва, че на тях отговаря единствено свръхлуксозен „Мерцедес“, при това от най-висок клас AMG - „Mercedes-Benz S350d L 4M AMG line facelift".

Освен това точно този автомобил, регистриран през октомври 2017 г. се продава в... една конкретна автокъща*. 

И в обществената поръчка и в обявата съвпадат изброените минимални технически спецификации: „подлакътник за задните места с отделение за вещи“, „отделение за очила при модула за управление на интериорното осветление“, „жабка пред пътника отпред, вентилирана, осветена с възможност за заключване“, „мрежи за укрепване на предмети на тунела в краката на пътника отпред и в багажното отделение“, „лампи за четене на задните места“, „куки в багажното отделение“, „контакти за предните и задните места и в товарното отделение 12V“, „лайстна за защита на ръба на багажника“, „алуминиеви джанти 19 инча, (48,3 см) дизайн 5 дойни спици, лакирани в титан сиво“, „два видими ауспухови накрайника в полирана благородна стомана“, „спортни педали от полирана благородна стомана с гумени бутони“, „амбиентно интериорно осветление в седем цвята, озвучителна система“ и други.

И така - само месец по-късно - договорът е вече сключен, и то именно с тази конкретна автокъща. „Хермес Ауто Груп“ ЕООД – дружеството, рекламиращо конкретния луксозен автомобил на сайта си, което е и единственото, подало оферта, видно от протокола от заседанието на комисията.

„Сигнализираме отговорните институции, тъй като обществената поръчка недвусмислено таргетира конкретен доставчик, което е в разрез с принципите на Закона за обществените поръчки за неограничаване на свободната конкуренция. Заедно с това поръчката на толкова луксозен автомобил не кореспондира с нуждите на Община Хаджидимово, която е финансово свръхзадлъжняла община. Ще следим за институционалната реакция на този случай и ще информираме обществеността своевременно“, заявява Бойко Станкушев, директор на Антикорупционния фонд.

* Обявата може да бъде видяна тук