Основният собственик на руската стоманодобивна компания Северстал Алексей Мордашов е най-богатият руснак, сочи класация на сп. "Форбс" за 2020 година. Според изданието състоянието на Мордашов и семейството му се оценява на 29,1 милиарда долара.

В челната тройка са още ръководителят и бенефициент на минната и металургичната компания "Норилски никел" Владимир Потанин с 27 милиарда долара и председателят на съвета на директорите и основен акционер на групата НЛМК Владимир Лисин, чието богатство възлиза на на 26,2 милиарда долара. Първата петица се допълва от директора на Лукойл Вагит Алекперов (24,9 милиарда долара) и председателя на борда на Новатек Леонид Михелсон (24,9 милиарда долара), пише БТА. 

В топ 10 на най-богатите бизнесмени в Русия влизат също предприемачът Генадий Тимченко (22 милиарда долара), ръководителят на Ю Ес Ем холдингс (USM Holdings) Алишер Усманов (18,4 милиарда долара), бенефициентът на Еврохим Андрей Мелниченко (17,9 милиарда долара), основателят на Телеграм (Telegram) Павел Дуров (17,2 милиарда долара), сенатор Сюлейман Керимов и семейството му (15,8 милиарда долара. 

След тях е основателят на Алфа Банк и ръководител на ЛетърУан (LetterOne) Михаил Фридман (15,5 милиарда долара).
Общо в класацията влизат 123 руски милиардери спрямо 102 през 2019 година, посочва ТАСС.

Преди години Мордашов бе известен като "скромният" олигарх, защото стоеше далеч от светлините на прожекторите, не се появяваше по лъскави събития и не генерираше скандали. В последните години обаче, това се промени и днес е много по-вероятно да бъде засечен на международни събития, недостъпни за обикновените хора, да се снима на луксозни яхти и близо до изключително скъпи автомобили. 

Както и повечето от другите играчи в класацията, Мордашов натрупва огромно състояние още през 90-те, когато едва 27-годишен успява да приватизира производителя на стомана "Северстал". Преди това той е бил активен член на комунистическата партия.

И без никаква изненада - руските медии свързват тясно олигарха с действащия политически режим, а някои от компаниите му скрито или не - подкрепят активно Кремъл в зависимите от властта медии.