Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира днес, че реалният брутен вътрешен продукт на България ще нарасне с 4,4 процента и през 2021 година, и през 2022 година след спад от 3,8 процента за 2020 година. 

Оценката се съдържа в новия доклад "Световна икономическа перспектива", поместен на сайта на вашингтонската институция по повод съвместните пролетните срещи със Световната банка, пише БТА. 

Фондът очаква инфлацията в страната ни най-напред да забави темп до 1 процент тази година спрямо 1,2 процента миналата година, след което да се ускори до 2 процента догодина.

Безработицата ще се понижи от 5,2 процента през 2020 година до 4,8 процента през 2021 година и до 4,4 процента през 2022 година, сочат прогнозните данни на МВФ за българската икономика.

Припомняме, че само преди седмица обаче, другата голяма икономическа институция - Световната банка, ревизира очакванията си за растеж на България надолу. Експертите на институцията намалиха за втори път очакванията си към растежа на родната икономика за 2021 г. и според актуалните им данни той ще бъде най-много 2,6%. В същото време докладът показва, че може спокойно да се предположи, че размерът на публичните дългове ще расте, а преките чуждестранни инвестиции ще намаляват. 

Световната банка пише, че въпреки силния ръст на икономиката от средно по 3,6% в годините преди пандемията, България е останала най-бедната страна членка на ЕС, а конвергенцията ѝ с доходите и стандарта на живот в ЕС е едва 53%. Изрично е подчертано и лидерството в неравенствата, цитирайки индекса Джини, който показва, че България генерира "ограничено преразпределяне и неефективни социални политики".

Генерално МВФ прогнозира постепенно излизане от кризата и повишаване на световния БВП с 6% през тази година. Изключително обнадеждаващи са данните за САЩ, където експертите на фонда предполагат скок от над средното ниво за света. Разбира се, най-силен растеж се очаква от Китай - над 8% само за 2021 г.