Образуваните досъдебни производства във връзка с изборите в неделя вече са 41, става ясно от съобщение на прокуратурата.

Оттам специално подчертават, че освен това са иззели 383 000 лв. и са поискали от съда запори на стойност 425 000 лв. - нещо, което не било правено на предишни избори.

За иззетите пари, според разследващите, "са налице доказателства, че са били предназначени за купуване на гласове".

"След анализ на информацията от Националното междуведомствено звено се установява, че подадените сигнали, свързани с изборния процес, са по-малко в сравнение с предходните парламентарни избори през 2017 година, когато те са били 945. По-малко са и образуваните досъдебни производства във връзка с изборни нарушения – през 2017 г. те са били 99, а при вота сега за 45-о Народно събрание – 41 досъдебни производства", казват още оттам.

Ето и съобщението на прокуратурата:

41 досъдебни производства са образувани във връзка с нарушения на изборните права на гражданите, иззети са 383 000 лв. и е поискан запор по ЗМИП на над 425 000 лв.

Във връзка с образуваните досъдебни производства за нарушения на политическите права на гражданите от началото на предизборната кампания до днес, 6.04.2021 г., компетентните прокуратури са поискали налагането на запор по ЗМИП на сума в размер на над 425 000 лв. В хода на извършените действия по разследването са иззети още и 383 000 лева и евро в различни купюри, за които са налице доказателства, че са били предназначени за купуване на гласове.

41 са досъдебните производства, образувани във връзка с нарушения на политическите права на гражданите от началото на предизборната кампания до момента на територията на цялата страна, сочат обобщени данни от дежурните звена в МВР, ДАНС и ПРБ. Привлечени в качеството на обвиняеми са 13 лица.

Общо образуваните в прокуратурата преписки за нарушения на изборното законодателство са 728. След анализ на информацията от Националното междуведомствено звено се установява, че подадените сигнали, свързани с изборния процес, са по-малко в сравнение с предходните парламентарни избори през 2017 година, когато те са били 945. По-малко са и образуваните досъдебни производства във връзка с изборни нарушения – през 2017 г. те са били 99, а при вота сега за 45-о Народно събрание – 41 досъдебни производства.

За първи път по искане на прокуратурата във връзка с образувани досъдебни производства за нарушения на изборни права са запорирани и иззети суми за общо над 800 000 лв., за които има събрани доказателства, че са за купуване на гласове в полза на определен кандидат, партия или коалиция.

Такива данни за иззети и запорирани парични средства не са налични спрямо дела, образувани за нарушения на политическите права на гражданите при предишни избори.