Съд в Москва глоби днес социалната мрежа „Туитър“ с 8,9 милиона рубли (близо €100 000) заради неин отказ да изтрие призиви към непълнолетни да участват в непозволена от властите демонстрация в подкрепа на вкарания в затвора опозиционер Алексей Навални, предадоха ТАСС и ДПА.

 
Руската държавна агенция цитира съобщение на Таганския съд, според което глобите са наложени, защото „Туитър“ не е спряла достъпа на потребителите си до информация, чието публикуване е незаконно в Русия.
 
През март руският комуникационен регулатор Роскомнадзор стесни достъпа до социалната мрежа и заплаши да го спре, обвинявайки мрежата, че не отстранява съобщения, които са незаконни според руското законодателство. Според съда нарушението е било извършено в средата на януари преди демонстрациите.
 
Агенция Интерфакс съобщи, че е съдът планира да вземе на по-късен етап решение във връзка с подобни обвинения срещу „Фейсбук“, отправени от Роскомнадзор, предаде ДПА. Роскомнадзор вече обяви налагането на съответни глоби срещу социални мрежи още в началото на тази година.
 
Общата сума на днешната санкция се състои от глоби за три административни нарушения от съответно 2,4 млн., 3,2 млн. и 3,3 млн. рубли.
 
Нямаше веднага реакция от „Туитър“. Компанията трябва да внесе сумата до 60 дни от постановяването на решението, предаде РИА Новости.
 
В края на януари десетки хиляди излязоха по улиците на много руски градове с настояване Навални да бъде освободен. Руските правораздавателни органи обвиняват негови приближени, че умишлено подтикват непълнолетни лица чрез социалните мрежи да участват в неразрешени публични прояви.
 
Критици казват, че атаките срещу социалните мрежи ограничават правото на свобода на словото. В Русия вече са блокирани стотици уебсайтове, включително на противници на режима, съобщи ДПА, цитирана от БТА.