Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Стотици производители на ориз, плодове и зеленчуци в Пазарджишка и Пловдивска област ще останат отново без достатъчно вода за напояване на отглежданите от тях култури.

За това алармират инж. Руслан Кенаров от Националния съвет на партия „Българско лято", Александър Червенков, водач на листата за Пловдив с №14 в бюлетината и инж. Андрей Калоферов, също част от листата в 16 избирателен район. Експертите показват плачевното състояние на язовира и съоръженията към него, но дават и реални решения.

Причината за липсата на вода за земеделските площи е, че главният напоителен канал „Тополница" е изоставен на произвола на съдбата и не е ремонтиран. Заради пробиви по него се губят 50% от водата, подавана от бента край село Лесичово.

Друг фактор язовир „Пясъчник" да остава празен, въпреки снеговете и валежите, е липсата на две помпи. Те са изнесени преди няколко години, а именно чрез агрегатите в Помпена станция "Пясъчник" язовирът се е пълнил с води от Белмекен и река Тополница.

Всъщност, този толкова важен, за напояването в Горнотракийската низина, водоем е най-празният в България. Освен на място, това може да се провери в актуалния график за използване на водите от комплексни и значими язовири през април. От документа, подписан от министъра на околната среда и водите Емил Димитров, става ясно, че в процентно съдържание наличен към общ обем единствено „Пясъчник" е празен на над 80%. Пълният му обем е 206,53 млн кубика, а наличния в момента е едва 33,462 млн кубика.

Ако през годината има засушаване, по време на вегетационния период на културите и при положение, че язовирът, заедно с Главния напоителен канал „Тополница" е предназначен да подава вода за хиляди хектари обработваеми площи, очакванията са, че реколтата на земеделските стопани ще бъде съсипана.

„Пясъчник" е превърнат в паметник на управленско безхаберие и корупция. Експертите на „Българско лято" обаче дават простички и евтини решения за решаване на казуса. Чрез ремонт на главния напоителен канал „Тополница" и възстановяване на помпената станция „Пясъчник" язовирът отново ще може да се пълни. Спецовете настояват за изработването на финансов анализ, но по техни предварителни разчети всичко ще струва не повече от 3-4 млн лева. Финансовият ефект за земеделските производители обаче ще е многократно по-голям и всъщност възвръщаемостта на инвестицията ще започне още на първата година след реализиране на проекта.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.