Посолството на Москва в България излезе с позиция във фейсбук, посветена на последния доклад на Държавния департамент, който отново е силно критичен към нашата страна.

Дипломатическата мисия, която напоследък има засилено присъствие в социалните мрежи, демонстрира на 1 април любопитно чувство за хумор в публикацията си.

"Отнасяме се с разбиране към загрижеността на нашите партньори от Съединените американски щати по повод "неспазването" на човешките права в редица страни по света, в частност, в такива като Русия и България. В съответния доклад за 2020 година Държавният департамент за пореден път е принуден да констатира, че далеч не всички са готови да живеят по натрапваните отвън океана ценности и шаблони", се казва в нея.

След което се отбелязва, че документът на Държавния департамент бил много полезен, тъй като така властите в САЩ допринасяли за борбата с безработицата.

"Смятаме този документ за действително много полезен, особено за тези, които така или иначе са причастни към създаването му и получават за своя труд достойно възнаграждение. Поръчвайки всяка година такива обемни проучвания, властите на САЩ все пак допринасят за борбата срещу безработица в собствената си страна, което е, разбира се, достойно за уважение", се отбелязва в публикацията на посолството, което наскоро беше замесено в сериозен шпионски скандал.

Изгонването от страната преди дни на двама руски дипломати заради скандала не е повлияло на доброто настроение в мисията. 

А накрая краткото съчинение завършва така:

"Що се отнася до липсата на самите Щати сред изброените в текста държави, тази досадна грешка е любезно поправена от нашите китайски колеги (вижте линк долу). Предлагаме на американските ни приятели да инкорпорират тази част в своя доклад и искрено им желаем успех в борбата за спазване на човешките права и свободи на територията на САЩ!"

Преди около месец от мисията имаха публикация, посветена на ваксината на "Спутник" като се правеше уточнение, че в посолството не ваксинират.

Отнасяме се с разбиране към загрижеността на нашите партньори от Съединените американски щати по повод «неспазването»...

Публикувахте от Посольство России в Болгарии в Четвъртък, 1 април 2021 г.