Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) е внесла жалба във ВАС за нанесени щети заради решението на здравните власти да наложат трети частичен локдаун на 18 март и така на практика да затворят спа центровете и заведенията в хотелите. 

В същото време, пишат от БХРА, правителството не е предложило на тези обекти каквито и да е компенсации. Както са казвали и преди това, от организацията твърдят, че те са единственият бранш в България, който не бил компенсиран от началото на пандемията. 

В интерес на истината, хотелите и къщите за гости бяха затворени само в началото на първия локдаун. Цяло лято, както и през есента те работеха, работеха дори и ресторантите към тях. В същото време имат достъп до програми като 60:40. 

Сега обаче от БХРА казват, че са били оставени отворени, защото властта не искала да им плаща специални компенсации, въпреки че било ясно, че дори отворени те няма как да работят пълноценно. 

Членовете на организацията твърдят също и че здравният министър Костадин Ангелов със своята заповед от 18 март е нарушил Закона за туризма. Казват и че властта не познава спецификите на сектора.

Те дават пример с решението да им се позволи да обслужват гостите си с храни по стаите. Това обаче било невъзможно, защото всички клиенти се хранели за закуска, обяд и вечеря по едно и също време, а за да ги обслужат, хотелите имали нужда от по един сервитьор за една стая. Подобно количество персонал пък не бил предвидил нито един хотел, дори и да се предположи, че заетостта и натоварването на хотела е пълна. 

Затворените заведения и спа центрове пък свалили цените, има отмяна на резервации, оттам - преки щети за бизнеса, който не бил адекватно компенсиран. 

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.