Излезе поредният унищожителен по отношение на България доклад на Държавния департамент на САЩ.

В него остро се критикува състоянието на човешките права в страната, като особено силни са критиките по отношение на свободата на словото, независимостта на съдебната система и състоянието на правоохранителните органи. Позицията не просто преповтаря, а и усилва казаното преди няколко седмици от сенаторите от комисията по външна политика Боб Менендес (демократ) и Джими Риш (републиканец). Тя е поредният ясен сигнал от страна на евроатлантическата общност, че моделът на управление „Борисов - ДПС“ е изчерпан.

Обезпокоени сме от факта, че управляващата коалиция има навика да неглижира подобни послания. Това поведение показва неразбиране на начина, по който функционират международните отношения. Цензурата, заглушаването на свободата на словото и липсата на върховенство на закона са несъвместими с демокрацията и западната цивилизация, към която принадлежим. Те са в разрез с евроатлантическите ценности и няма да бъдат приети от чуждестранните ни партньори.

Ние от ПП „Републиканци за България“ разглеждаме доклада на Държавния департамент като силно политическо послание, което е отправено до премиера Бойко Борисов и засяга пряко най-близките хора от неговото обкръжение. Прякото нарушаване на медийната свобода и правовия ред в страната дава отговор на въпроса, че нов кабинет начело с Борисов няма да има. В този смисъл докладът е червен картон за проваления модел на управление Борисов - ДПС.

Ние от ПП „Републиканци за България“ работим за промяна. Предвиждаме да осъществим реформа, която да гарантира независимостта на съдебната система и да приемем нов медиен закон, в чиято основа са залегнали свободата на словото и плурализмът на мненията.

Работим за изграждането на държава с правила.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!