Парламентарни избори 2021 ще се произведат тази неделя в условията на COVID пандемия, а днес Министерският съвет отчита как е подсигурил нормалното им протичане, в това число безопасно за здравето.

Справка, с която Клуб Z разполага, показва, че към вчера са били ваксинирани с поне една доза над 35 000 души членове на секционните и районните избирателни комисии.

Общият брой на изборната администрация все още не е ясен, тъй като тепърва ще се определя броят на мобилните секции, съответно и на хората, които ще ги обслужват. Крайният срок за подаване на заявления от хората, поставени в задължителна изолация или карантина, изтича днес. Но условно заетите с организирането на вота са около 80 000.

Над 20 000 полицаи ще бъдат ангажирани още преди изборния ден.

300 полицейски патрула ще съпровождат транспортирането на машините за гласуване, отчитат още от Министерския съвет. Припомняме, че устройства ще има в 9360 секции, или всички с над 299 избиратели.

Открити са рекордните 465 изборни секции зад граница.

Министерството на външните рабори е командировало над 160 души за организирането и произвеждането на изборите в чужбина.

3 милиона маски за еднократна употреба, които ще бъдат на разположение на входовете на всяко място за гласуване, са закупени от здравното министерство. Те ще са както за персонал, така и за граждани, забравили да си донесат личното предпазно средство за нос и уста.

Закупени и доставени до общините и областните управи са 800 000 маски с висока защита за СИК и РИК.

Министерството е закупило и 40 000 литра дезинфектант за ръце за гласоподавателите. Препаратите за дезинфекция ще бъдат поставени на входа на всяко място за гласуване.

За изборите са доставени четири отделни вида дезинфектанти – за ръце, дезинфектант за подовете на помещенията, дезинфектант за повърхности и дезинфектант за машините за гласуване по изискванията на компанията доставчик.

Общо са осигурени над 71 000 литра.

Подсигурени от образователното министерство и общините са над 25 000 души, които ще се грижат за дезинфекцията в местата за гласуване.

Отпечатани са 14 различни вида протоколи - изборните книжа - в общ тираж 225 800 копия.