Издигането на Веселин Пенев (НПСД) за областен управител на София е станало факт след поредна схватка от окопната война, която отдавна тече в Реформаторския блок. Това научи Клуб Z  в кулоарите на парламента. Зад кандидатурата на Пенев са застанали ДСБ, НПСД и БЗНС. Другият кандидат Стамен Янев е бил подкрепен от ДБГ и СДС.

Подобно бе разделението и при номинирането на зам.-шеф на НС. Тогава обаче лагерът на ДБГ и СДС надделя, тъй като в последния момент получи подкрепа и от ДСБ. Така за зам.-шеф на НС бе издигнат Иван Иванов от ДБГ.

СДС и ДБГ бяха в един лагер и по време на преговорите за новото правителство. Лидерите на двете партии  - Божидар Лукарски и Меглена Кунева, бяха категорични застъпници на тезата, че в новия кабинет трябва влязат хора от високо политческо ниво, а не експерти. Така те двамата също влязоха в кабинета, като назначението на Лукарски за министър на икономиката предизвика бурна реакция от обществения съвет на блока.

СДС и ДБГ са и основните противници на това да има конгрес на блока, на който да бъде избран лидер. Основната причина за това е, че с най-големи шансове за поста е лидерът на ДСБ Радан Кънев.