Както е известно, всички одобрени в Европейския съюз ваксини - на Pfizer, Moderna и AstraZeneca - защитават хората от смърт и тежко преболедуване и спират развиването на инфекцията при 76-95% от хората.

Това означава ли обаче, че когато сме ваксинирани, няма шанс да пренасяме вируса и да заразим някой друг?

За жалост отговорът е не, такъв шанс продължава да съществува дори само за тези между 5% и 25%, които ваксината няма да предпази напълно. Затова и световните здравни институции препоръчват да продължаваме да носим маски и да спазваме социална дистанция и след ваксинация.

Проучвания сочат, че ваксинацията в действителност намалява шанса сериозно. Според изследване на израелци върху 2897 ваксинирани души със симптоми на COVID-19 мнозинството нямат никакви вирусни частици. При тези от тях, които имат, е засечено едва една четвърт от обичайното при неваксинираните хора. Човек, който има по-малко вирусен товар, отделя по-малко вирусни частици и шансът да зарази някой друг спада сериозно.

Засега тези данни не са достатъчни, че да се обяви ваксината за защита срещу разпространяване на болестта, а и повечето ваксини не дават 100% защита срещу пренасянеjf на болестта. Но текат и още изследвания, чиито резултати се очакват в следващите няколко месеца. 

Тази информация е ключова, тъй като според специалистите реалното спиране на пандемията ще стане, когато над две трети от хората не разпространяват вируса - а не са просто защитени от боледуване.

Друга ключов въпрос - дали хората, изкарали COVID-19, трябва да се ваксинират, също е обект на изследване, излязло в последния месец. Ваксините дават до 6 пъти по-голяма защита на тези хора. Защитата се увеличава дори само от една доза от ваксината. Изследването обаче предупреждава, че трябва да се изследва допълнително дали те трябва да взимат само една или две. На пазара вече е одобрена и първата еднодозова ваксина на Johnson & Johnson.