СИМОНА РУСЕВА

Убит от полицейски куршум чернокож младеж, отказ от правосъдие, липса на покаяние и САЩ са разтърсени от демонстрации, палежи и погроми.

И бели, и чернокожи днес за пореден път се надигнаха на масови протести в 170 града от 30 щата, предаде Си Ен Ен.
Демонстрации заливат улиците на Вашингтон, Ню Йорк, Лос Анджелис, Бостън, Сан Франциско, Чикаго, Атланта и още десетки големи и малки селища. Най-честите надписи на плакатите са: “Полицейски произвол”, “Расизъм” и “Съд за убийци!”
А “Справедливост за Майк Браун” и “Горе ръцете, не стреляйте!” скандираха снощи протестиращи пред Белия дом.
Протестите и размириците започнаха в понеделник, след като съдебно жури оповести, че белият полицай Дарън Уилсън (28 г.) няма да отговаря пред Темида за убийство.

Неприличните жестове бяха най-дребното провинение в нощта на бунта.

На 9 август т. г. той простреля смъртоносно чернокожия младеж Майкъл Браун (18 г.). Трагедията се разигра пред магазин за хранителни стоки във Фъргюсън, предградие на Сейнт Луис, щата Мисури. Разпространени видеокадри показаха как Майк Браун краде цигари от магазин и блъска с ръце продавача, който се опитва да го спре. След излизането той попада на полицейски патрул. Адвокатите на ченгето твърдят, че то е действало при самоотбарана, защото тинейджърът тръгнал да го напада. Явно и магистратите така са преценили с оглед на представените доказатечства. Но след оповестеното решение, че полицаят няма да бъде изправен на съд, Фъргюсън пламна. През цялата последваща нощ предградието заприлича на бойно поле. Арестувани бяха 61 души. 

Никой не желаеше да чуе призивите на Барак Обама към проявяване на разум. Същевременно президентът призна, че не винаги законите били справедливи. Случващото се не било проблем на Фъргюсън, а американски проблем. Вчера силите на реда донякъде успяха да овладеят положението, но снощи  то отново бе взривено от поредна провокация.

“Страхувах се за собствения си живот. Изпълних единствено служебния си дълг. За нищо не съжалявам. Пак бих постъпил така”, заяви вчера полицаят Дарън Уилсън в ексклузивно тв интервю за Ей Би Си. Всичко, което сега си пожелавал, било да води нормален живот с новата си съпруга. В момента полицаят е в отпуск.

Родителите на смъртоносно простреляния Майкъл, техни близки, приятели и съмишленици изпаднаха в шок. Те продължават да твърдят, че младежът се е подчинил на полицая и вдигнал ръце. Жителите на предградието начаса блокираха улиците, движението змря за часове. Демонстранти блокираха и мост над река Мисисипи.

Полицията не си поплюваше и извърши десетки арести.

Днес беше блокирана и магистрала в Лос Анджелис, хиляди се стекоха в центъра на града. В Атланта множество скандира: “Не ни въздадохте справедливост, ние няма да ви дадем спокойствие!” Демонстранти  блокираха и централата на полицията във Вашингтон.

Най-тревожно остава положението във Фъргюсън. Губернаторът на Мисури Джей Никсън разпореди 1400 гвардейци да се присъединят към вече разположените в предградието 700 мъже под пагон и да пазят реда. Въпреки това отново лумнаха автомобили, подпалена беше дори полицейска кола. По повод размириците Върховният комисариат на ООН по човешките права призова САЩ сериозно да бъдат разследвани обвиненията към силите на реда в расизъм. Подчертава се също, че и досега е имало сигнали за расова дискриминация от страна на институциите, установени от експерти на ООН.

Контрол над ситуацията все още не е установен, въпреки стотиците ченгета и армейски части, които се борят с протестиращите във Фъргюсън.