Идеята за изграждане на верига държавни бензиностанции май ще остане в историята, а новата Държавна петролна компания ще се грижи единствено за данъчните складове и ще изпълнява повече от функциите на Държавния резерв. Това стана ясно от думите на министъра на икономиката Лъчезар Борисов, който даде видео-интервю за електронния сайт на в. "Банкер". Борисов коментира актуалната икономическа ситуация в страната, както и правителствените мерки в подкрепа на бизнес и граждани, но коментира и тази тема. 

По думите на Борисов, пари за изграждане на бензиностанции не са предвидени, такива правителството няма и към момента никой в неговото министерство не гледа сериозно на тази възможност. Вариант все пак имало - за някаква форма на франчайзинг, но очевидно той все още не е коментиран на високо ниво. Франчайзингът е е търговска концесия — вид отношения между пазарни субекти, при които едната страна (франчайзодател) предоставя при определени условия и срещу заплащане на друга фирма, желаеща да развива същата дейност (франчайзополучател) правото да използва разработен и успешен бизнес модел в определен вид бизнес. 

Според Борисов целта на Държавната петролна компания е да увеличи конкуренцията, като даде достъп до данъчните складове на повече търговци. Именно затова вероятно и идеята за бензиностанции ще остане назад, защото включването на държавата пряко на пазара просто би го изкривила. Разбира се, не е ясно как вероятна форма на франчайзинг ще се различава по същество, защото всеки на пазара ще знае прекрасно, че зад определен обект в крайна сметка стои държавата с цялата си мощ. 

Достъпът до данъчните складове винаги е бил проблем, защото много търговци реално трябваше да чакат или да плащат огромни суми, тъй като те бяха собственост на няколко компании, като само "Лукойл" бе на практика монополист. Фактите обаче сочат, че това можеше да бъде решено лесно - като се даде възможност на търговците да ползват данъчни складове в Румъния и Гърция, не да се създава огромен държавен мастодонт. 

Припомняме, че предметът на дейност на компанията е създаване, съхраняване, опазване, обновяване и продажба на държавните резерви и военновременните запаси от нефт и нефтопродукти. Друга нейна задача е управление, поддръжка, експлоатация и изграждане на петролни бази за съхранение на резерви и запаси от нефт и нефтопродукти.

Тя ще се финансира от бюджета, като за 2021 г. трансферът към нея е заложен за 49 млн. лв. А през 2022-ра и 2023 г.- още по 29,5 млн. лева за всяка от тях. Тоест общо 110 млн. лв. за три години. 

Създаването на ДПК бе анонсирано от бившите вече министри на икономиката и финансите Емил Караниколов и Владислав Горанов, а законът бе приет през лятото на 2020-а. Предприятието няма да има печалба, няма да може да се приватизира, ще управлява държавния резерв.