Красимир Каракачанов, един от лидерите на Патриотичния фронт излезе с предложение към Корман Исмаилов, председател на НПСД - да се разграничи публично от турския президент Реджеп Ердоган и политиката на неоосманизъм, която той водел. Тогава разговорът щял да стане различен, каза Каракачанов пред Нова тв. Той подчерта, че идеята била негова, не била съгласувана с ръководството с ПФ. Това публично отричане на Корман Исмаилов той обвърза с възможен изход от казуса "Орхан Исамилов". Премиерът Бойко Борисов вече заяви, че няма да оттегли зам. военния министър от кабинета.

Лидерът на ВМРО обяви, че "нито в този час, нито вероятно и утре в този час няма да оттеглят подкрепата си от правителството". Все пак уточни, че предстои заседание на Консултативния съвет на коалицията, после ще се събират отделно НФСБ и ВМРО.  Очаквали и да имат още разговори с премиера Борисов.

Въпросът с Орхан Исмаилов е принципен, повтори отново тезата на ПФ Каракачанов. Той се възмути на дежурните коментатори по медиите, които наричали политиците от Фронта ксенофоби и расисти без да знаят значението на тези думи. "Аз този човек не го познавам. Имаме принципно съображение, съмения, че партията на Корман Исмаилов е пряко свързана с Ердоган. В това правителство има назначени пет-шест души турци, но ние не сме реагирали срещу тях", каза лидерът на ВМРО.

На въпрос дали има данни за това, че НПСД е проводник на неоосманизма в България, Каракачанов каза: "Нямам такива данни, имам съмнения. Ако имах данни, щях да ви ги предоставя".

Според него извън казуса с Орхан Исмаилов във военното министерство ставали притеснителни неща. "Истерията да се унищожи военното разузнаване ме притеснява", обясни той. Според него идята били да се осветят и имената на чуждите агенти, работили за военното разузнаване, което било изключително притеснително.

Каракачанов коментира и акциите на службите, насочени срещу радикалния ислям. "Не съм съгласен, че това е пиар акция. Проблемът е много сериозен." Той разви и тезата как светът се намира в нова ситуация, защото за първи път от Съветската революция от 1917 г. насам се формира държавно образувание на базата на идеология- Ислямска държава. "Това говори за глобален проблем", заключи Каракачанов.