Само няколко часа след като стана ясно, че правителството отново ще позволи на големите нехранителни магазини да отворят при малко повече ограничения, реакциите не закъсняха.

Първата логично дойде от Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията. Те написаха изключително остро писмо, в което обявяват, че зад решението от днес „прозират големите чужди корпоративни интереси за сметка на малкия и средния семеен български бизнес“. 

Причината - заведения, ресторанти, барове и дискотеки остават затворени за пореден път, докато мярката за големите магазини беше в сила точно няколко дни. 

„Днес беше легализирана работата на веригите за нехранителни стоки, ако ограничат обектите си до 300 кв.м. МОЛИМ!!! Тоест, намаляваме площта, за да сe наблъскат всички вътре на по-малко пространство, но дейността да си продължи. Много, много несериозно! И дискриминативно… Значи, заведенията работят на пълната си площ (когато изобщо работят), но с 50% от капацитета си за клиенти. А веригите работят с намалена търговска площ, но със 100% от клиентите си… Хайде стига!“, пишат днес ресторантьорите и допълват, че поредната промяна на мерките в движение вече не може да бъде скрита зад медицинската логика. 

Сдруженията подчертават, че към момента, когато има по над 4000 заразени на ден - не работят единствено заведения, фитнеси и молове, а когато в началото на пандемията имаше регистрирани по 25 случая на ден - „беше затворена цялата държава“. 

„Популистки, половинчати и предизборни решения управляват пандемията! Съберете си акъла и покажете капацитет за взимане на правилните решения, господа. Казахме ви го в средата на март: Всичко или нищо - или затваряте всичко, или отваряте всичко! А ако не отваряте - плащате навреме адекватни компенсации! Вие обаче не разбирате, не искате да го разберете или просто така ви изнася. За пореден път доказахте това, което ние повтаряме от самото начало, а именно - в това да затворите само 2-3 определени сектора няма никаква медицинска логика, а само чужди икономически и политически причини“, продължава писмото. 

То завършва с искане - щом няма проблем магазините да работят с преграждане на помещенията до 300 кв.м, то ресторантьорите искат „НЕЗАБАВНО“ (изписано е с главни букви в писмото) отваряне на всички фитнеси, танцови школи, дневни и нощни заведения и на всички останали бизнеси с помещения до 300 км.м, а пък тези с по-голяма площ да работят по условията на големите магазини.

Писмото завършва с ясно послание: 

„Не ни се подигравайте!!! Стига дискриминация и двойни аршини!!!
Вие доказвате, че вашите три Д са: Демагогия, Дискриминация и Диктатура !

С последни капки на стоицизъм:
СЗБ и БАЗ“