„Нямате представа колко дълбоко са проникнали пипалата на хунтата, всички са зависими и всички са уплашени. Но като отрежем главата, другите ще се разпаднат“, каза създателят на партия „Българско лято“ Васил Божков на онлайн среща с експерти от Националния съвет на партията.

На нея беше представена програмата на партията в областта на правосъдието.

„Има огромна корупционна, политическа и финансова зависимост сред магистратите, оказване на натиск върху работата им, безконтролна и безотчетна прокуратура, бавно правосъдие, съпроводено от некачествено разследване и лошо законодателство“, подчерта експертът Антоанета Раковска.

Партията предлага създаването на единен орган за борба с корупцията, както и дисциплинарна комисия към Висшия съдебен съвет, натоварена с разследващи функции спрямо магистратите: „Ставаме свидетели, как набързо се създават закони, набързо се променят, често са необмислени и неефективни“, допълни Раковска.

Джулия Димитрова, експерт по юридическите въпроси, представи пред г-н Божков точката за задължително отпадане на фигурата на главния
прокурор. От “Българско лято” предлагат и да бъдат закрити Специализираният съд и прокуратура, като посочват, че към момента няма реално постигнати резултати, ползи или необходимост от тях. По този начин ще се премахне неограничената и безконтролна власт на главния прокурор, която той упражнява по отношение на останалите прокурори.

„Трябва да се даде възможност на всички компетентни прокурори, спазвайки закона да действат по съвест и вътрешно убеждение“, бе категоричен Божков и допълни, че Специализираният съд и прокуратура сега действат като абсолютна политическа бухалка.

Друга от важните точки в програма “Правосъдие” на партията е да бъде избран нов Висш съдебен съвет и да се направят съществени промени в неговия състав, мандат и структура. Адвокат Весела Величкова разясни, че към момента цели единайсет от членовете му се избират от Народното събрание, което създава възможност за политически натиск.

Васил Божков твърдо заяви, че Висшият съдебен съвет трябва да бъде избиран от народа.

Следващата точка от програмата идва от Платформата за пряка демокрация на „Българско лято“. Предложението събира значителен брой гласувания и след като преминава през обсъждане в Националния съвет,  намира своето важно място в политиките на партията. Това е необходимостта от премахване на имунитета на народните представители. 

„Пред закона всички трябва да са равни“, заявиха експертите.

Васил Божков допълни, че това предложение е заявено отдавна, защото тези които правят законите трябва да ги спазват най-строго:

„Така че не виждам някаква причина висш държавен чиновник или народен представител да има имунитет. Трябва да имат по-тежки наказания, ако не се спазват законите.“

Според адв. Йордан Богатинов трябва да бъде прекроена съдебната карта. 

„Това е с цел равномерното разпределение на самите дела. Предлагаме и дигитализация на съдебната система и осигуряване на електронно правосъдие“, допълни той.

Партия „Българско лято“, която се явява с мандатоносител с бюлетина номер 14 на изборите,  поставя на важно място в секторните си политики преразглеждане на начина на провеждане и на обществените поръчки. 

Създателят на партия „Българско лято“ подчерта, че задължително трябва управляващите към момента трябва да бъдат премахнати от власт, защото докато са в парламента - пак ще печелят едни и същи фирми.

Накрая Васил Божков, който е и водач в листите на 23-ти и 25-и столични МИР, пожела на експертите успех и призова повече хора да гласуват с №14.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!