Андрий Иванович Садовий (46 г.) е кмет на западния украински град Лвов от 2006 г. По образование е инженер със специалност електронни прибори, а също така икономист, специалист по финанси и кредит. Завършил е и Академията за държавно управление при президента на Украйна.

Садовий започва политическата си кариера в партията "Наша Украйна", чийто кандидат, прозападният Виктор Юшченко, става президент през 2005 г. Самоизключва се обаче от нея по собствено желание.

От 2005 г. Андрий Садовий е член на лвовското обществено обединение "Самопомощ". Днес то е прозападна партия, която на предсрочните парламентарни избори през октомври спечели 11 на сто от гласовете и влезе във Върховната Рада, където стана третата по численост политическа сила. Партията е част от сключената следизборна петорна прозападна коалиция.

"Много ми е приятно да чуя човек от България, която толкова обичам от едно време."
Това бяха първите думи на Андрий Садовий, след като Клуб Z се свърза с него.

- Андрей Иванович, Андрий Иванович или господин Садовий? Как трябва да Ви наричаме?

- Както искате. На украински се казвам Андрий, на руски - Андрей. Вие говорите ли украински?

- Не.

- Значи, ще разговаряме на руски. Питайте.

- В такъв случай нека започнем с това как през февруари лично Вие защитихте руския език в Украйна.

- Тогава Върховната Рада в Киев взе едно решение, което нагорещи още повече страстите. То бе руският да бъде лишен от статута на регионален език в 13 области. А ние в Лвов предложихме да погледнем върху това, което ни обединява,  а не върху това, което ни разединява. Много хора в Лвов говориха демонстративно цял ден на руски. И веднага мнозина в Иточна Украйна, където има много рускоговорящи, заговориха на украински. Ето това бе едно истинско обединение. Показахме, че живеем в единна Украйна и не трябва да позволяваме на политиците да ни разединяват. Колкото повече езици знае човек, толкова по-добре. Точка по въпроса.

- И как ще се развият нещата по-нататък според Вас?

- Със статута на руския език всичко е и ще бъде наред. Но има проблем със статута на украинския.

- И какъв е той?

- В Източна Украйна има съвсем малко украински училища. Почти всички са руски. В Крим след руската анексия не остана нито едно. Предишната власт на полуострова също затваряше украинските училища. Там отдавна се извършва геноцид над този език.

- Как виждате бъдещето на Украйна с новия парламент, в който е представена и Вашата партия - Обединение "Самопомощ"?

- Наскоро бе подписано споразумение за коалиция, в която ще влязат пет прозападни партии. Една от тях е тази, чийто лидер съм аз. Другите са Блокът на Петро Порошенко, Народният фронт, "Отечество" и Радикалната партия. Надеждата на всички е, че депутатите, избрани във Върховата Рада, ще мислят не за своите лични амбиции, а за ситуацията в страната. Тя е изключително тежка, защото голяма част от нашата територия е окупирана. В бъдеще, когато историците пишат за настоящия период, те ще напишат, че сме живели в периода на Първата украинско-руска война. Това е трагично, но е самата истина.

- Как очаквате да свърши всичко това?

- Войните не свършват. Те или се губят, или се печелят. За да спечелим тази война, трябва много да работим, да вдигнем нивото на икономиката, на отбранителната ни способност. Да направим така, че животът на хората да стане много по-добър

- Смятате ли, че Украйна ще спечели тази война?

- Да, тя е длъжна да го направи. Не с оръжие, разбира се, вече обясних как.

- В какъв срок може да стане това?

- Искам да стане още утре. Но съм реалист, че е невъзможно. Така или иначе, резултатите ще дойдат само с много работа.

- Имате ли някаква Ваша собствена рецепта за успех?

- Да бъдат наложени правила и те да се спазват. Тогава хората ще заживеят по-добре. Разбира се, и политиците трябва да бъдат обединени в желанието си да работят за страната.

- За Лвов се знае, че е бастионът на прозападните настроения в Украйна. Какво всъщност представлява този град? Има ли истина в думите, че това не е Украйна?

- Ако Киев е сърцето на Украйна, Лвов е нейната душа. В нашия град има 150 000 студенти! Това казва много. Градът е огромен научен и просветен център. Сега няма да ви занимавам със забележителностите ни. Но ще Ви кажа, че ако преди 20 години светът преоткри Прага, а преди 15 години - Краков, тепърва иде редът на Лвов. Тук мирно съжителстват украинци, руснаци, поляци, евреи, арменци, немци. Според религията най-много са католиците с източен обряд - такъв съм и аз. Следват православните  и римокатолиците. Тук на човек му се иска да живее, да обича и да изгражда бъдещето. Искаме така да бъде и в цяла Украйна.

- У нас навремето имаше автобуси ЛАЗ, произвеждани в Лвовския автобусен завод. Правят ли ги още?

- Заводът още съществува, но е много зле икономически. Смятам, че скоро там ще започнат да произвеждат други работи. Иначе си имаме нов завод - "Електрон", където правят прекрасни трамваи и тролеи с ниски платформи. Те са двойно по евтини от "Сименс" или "Бомбардие". Но Ви уверявам, че качеството им е много по-добро. 

- Кого според Вас подкрепя днес мнозинството от рускоезичното население в Югоизточна Украйна? Проруската сепаратистка или проевропейската украинска власт?

- Трудно ми е да Ви отговоря. Но знам, че 11 на сто от украинците в цялата страна подкрепиха Обединение "Самопомощ", което е проевропейско. Доколкото ми е известно, за нас са гласували и много рускоезични. Независимо дали сме украинци или руснаци, всички ние сме граждани на Украйна. Искаме да живеем нормално.

Но трябва да знаете, че е много некоректно да дойдете в някое източноукраинско село, чиито жители никога не са били на Запад и гледат само руска телевизия, и да ги питате какво точно искат. Не трябва хората да бъдат делени на прозападни и произточни. Има една приказка, че колкото и да вървите на Запад, все ще стигнете до Изтока.

- Сигурно е така. Но не би ли трябвало тези хора да бъдат убедени - не със сила, разбира се, че най-добрият път е този към Европейския съюз? Вие самият не сте ли се опитвали да убеждавате така?

- Аз имам примери и България е един от тях. Идвал съм във вашата страна още преди 20 години. Помня и Полша от онзи период. Но съм видял с очите си сериозните промени в двете страни след поемането по европейския път на развитие. Видях и какви огромни чужди инвестиции бяха привлечени в инфраструктурата и други сфери. Трябва да бъдем с тези страни, където нивото на технологиите, а също така и на заплатите, е по-високо.

- В Русия твърдят, че в Украйна днес има немалко хора, които почитат нацистките колаборационисти от времето на Втората световна война. Така ли е наистина?

- Проблемът е, че много хора у нас слабо познават историята на Украйна. Но и зад граница малко я знаят, защото съветската пропаганда бе много силна. Тя превръщаше герои във врагове и обратното.

- Обвиняват за това например партията "Свобода" на Олег Тягнибок...

- Тя претърпя огромно фиаско на парламентарните избори. Тези хора сами са си виновни, защото говореха прекалено много за националната идея, а правеха точно обратното.

- Има ли и други партии, които нямат място в украинския път към ЕС?

- Няма да е коректно да споменавам имена, и то при положение, че ръководената от мен партия влезе в парламента. Ще кажа само, че украинците произнесоха своята присъда срещу тези, които имитират борба за свободна и демократична Украйна.
Такива партии не са разпознаваеми за огромното мнозинство от украинците. Но нека не се занимаваме повече с тях. Те просто не го заслужават. Нека мислим за утрешния ден, а да оставим историците да напишат честната история на Европа.

- Вие не се кандидатирахте за депутат. Оставате ли кмет на Лвов?

- Да.

- Бихте ли казали, защо обстрелваха през лятото дома Ви с гранатомет?

- Не знам. Някакви бандити стреляха. Слава Богу, тогава нито аз, нито някой от семейството ми бе вкъщи и не пострадахме. Но моля Ви, не искам да ви занимавам с личните ми проблеми. Има много по-важни неща.

- В началото на раговора ни казахте, че обичате България. Кога сте идвали у нас?

- На млади години съм идвал няколко пъти на море в Балчик. И до днес си спомням миризмата на прасковите там. Най-вкусните праскови, които съм ял през живота ми!

- Какво бихте казали на тези българи, които подкрепят Русия срещу Украйна?

- Че трябва да разполагат с обективна информация. Защото ако гледат само руска телевизия, там всичко черно е превърнато в бяло и обратното. Информирайте се от безпристрастни медии. И ще разберете какво става в Украйна.