Неонацистки групи използват Instagram, за да привличат млади последователи. Това се съобщава в доклад на организацията „Надежда, не омраза“ (Hope Not Hate), предаде „Гардиън“.

Фокусът върху визуалните съобщения и фактът, че платформата изпраща препоръчителни публикации на потребителите, съобразени с предишните им търсения, са двете основни причини за нарасналата мощ на пропагандните послания.

В частност за Великобритания най-активните крайнодесни фракции са „Британската ръка“ и „Националното партизанско движение“. Срещу трима тийнейджъри, за които се смята, че принадлежат към „Британската ръка“, са повдигнати обвинения в тероризъм.

Наред с Instagram, двете групировки използват и приложението за изпращане на съобщения Telegram.

„Въпреки че продължаваме да предупреждаваме за платформи като Telegram, любима база за набиране на млади неонацисти е Instagram - неговото слабо модериране на съдържание и тревожните препоръки на алгоритъма са проблеми, които изискват спешни мерки от страна на платформата“, сподели Ник Лоулс, главен изпълнителен директор на „Надежда, не омраза“.

Организацията отбелязва, че пандемията е накарала крайнодесните британци да се откажат от уличните митинги и значително да увеличат присъствието си онлайн.

„Локдаунът оказа дълбоко въздействие върху всяка част от нашето общество и не по-малко е такъв случаят при крайната десница. Традиционните организации вече бяха в упадък, но блокирането изостри тяхното бездействие“, каза Лоулс. „Новите крайнодесни групи, които се появяват, разбират как да работят в тази децентрализирана, самоуправляема среда. Видяхме множество присъди на крайнодесни лица през последната година и половината от осъдените са тийнейджъри.“

Говорител на Facebook пък заяви: „Ние не искаме омраза в нашата платформа и премахнахме редица акаунти, принадлежащи на „Британската ръка“ и „Националното партизанско движение“ преди публикуването на този доклад. Забранихме над 250 бели расистки организации от Facebook и Instagram и ще продължим да премахваме съдържание, което възхвалява, подкрепя или представлява тези групи. Това включва съдържание с изображения на свастики и други символи на омразата“.

Най-младият британец, който е осъждан за тероризъм, ръководил неонацистка клика от къщата на баба си. След като се признал за виновен по 12 обвинения (2 за разпространение на терористични документи и 10 за притежание на терористични предмети), 13-годишният младеж получил двугодишна условна присъда.