Главният изпълнителен директор на "Телерик" и един от основателите на компанията Васил Терзиев ще открие тазгодишното издание на Български икономически форум на 3 декември 2014 г. от 17,00 часа в Зала „Роял” на "София хотел Балкан". 

За първи път в 15-годишната история на събитието стартът му ще бъде даден от представител на бизнеса. По традиция форумът се открива от министър-председателя, президента или някой от членовете на кабинета. 

"Телерик" обаче прикова вниманието на инвестиционната общност, след като създаде може би единствената значима и то положителна новина за България. Наскоро бе обявено, че технологичната компания се придобива от американската Progress Software. Сделката е на стойност 262,5 млн. долара.

"Сделката за "Телерик" е може би най-положителното бизнес събитие в България през последните години. Затова единодушно решихме да поканим един от основните „виновници” това да се случи да открие форума. Надяваме се, че добрият пример е заразителен”, коментира председателят на Български икономически форум Георги Табаков.

Иначе на форума представители на правителството няма да липсват. Трима министри са потвърдили участието си в откриването: министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, на финансите Владислав Горанов и на икономиката Божидар Лукарски. В церемонията ще се включат още Огнян Златев, ръководител на Представителството на ЕК в България, г-н Жан-Марк Питършмит, управляващ директор за ЦИЕ в ЕБВР и г-н Тони Томпсън, постоянен представител на Световната банка за България, Чехия и Словакия.

Веднага след откриващата церемония лекция на тема „Тенденции в световните финанси. Финансовата ситуация в България – какво следва” ще изнесе световноизвестният икономист проф. Стив Ханке.

Министрите на финансите и на регионалното развитие ще се включат активно и във втория ден на форума на 4 декември 2014, когато програмата започва от сутринта и ще бъде разделена на три части:  финанси, еврофондове и външна търговия.

В дискусията за финансовата ситуация в България последователно ще бъдат разгледани някои от най-важните за стабилността на страната сектори: банки, енергетика, здравно и пенсионно осигуряване.

В кръглата маса, посветена на еврофондовете, ще бъдат представени новите моменти в оперативните програми, насочени към бизнеса и общините. Очаква се да бъде даден и отговор и на въпроса кога и как ще стартират те.

В дискусията за насърчаването на външната търговия ще се включи зам.-министърът на икономиката Любен Петров, който ще даде старт и на Balkan Trade Bridge – събитие по модела на Reverse Trade Show, което се организира за първи път в България. Изпълнителните  директори или мениджърите „покупки” на 31 големи компании от 7 страни с общ оборот от над 5.1 млрд. евро са се регистрирали до този момент за участие. 

Клуб Z е медиен партньор на Българския икономически форум.