Да се предприемат мерки за осигуряване на ликвидни средства за туристическия бизнес и допълнително отсрочване на плащанията върху стари кредити, предлагат от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) по време на поредицата от срещи с представители на политическите сили, кандидати за 45-то Народно събрание, съобщиха от организацията., цитирани от БТА.

Според БХРА сега банките в България считат туристическия сектор за рисков и въпреки препоръките на Европейската централна банка, не отпускат нови заеми за туристическия сектор, а старите кредити са разсрочени за срок от максимум една година, която изтича през пролетта за повечето хотелиери. Според анализите на световни експерти обаче кризата в туризма ще продължи минимум четири - пет години, като възстановяването на сектора ще започне чак през 2023 г.

Затова от БХРА предлагат банките да предоговорят кредитите, като се осигурят петгодишни гратисни периоди и напомнят, че голяма част от хотелската база е построена и реконструирана с кредити. След пандемията през март 2020 г. кредитите в България бяха разсрочени за период от 6 месеца до 1 година, като при втората вълна от края на есента се прие мораториумът върху заемите да е до 31 март 2021 г. 

Според БХРА това е недостатъчно, имайки предвид факта, че през изминалата година не е имало никакъв туристически бизнес и на практика хотелиерите нямат приходи, от които да погасяват задълженията, които трябва да се обслужват след май 2021 г. Според БХРА през гратисния период би било добре кредитите да се обслужват според възможностите на всяка една от фирмите-кредитополучатели.

Друго предложение на БХРА е за предоставяне на кредити за оборотни средства в размер до 500 000 евро, както и за потребителски кредити за заетите в туризма. Според Асоциацията е необходимо държавата да гарантира пред банките рисковете в туристическия сектор. Ако това не се случи, за началото на летния туристически сезон голяма част от хотелиерите може и да не оцелеят, посочват от организацията.