Възпалителни процеси, които са поразили вътрешните органи - това са открили лекарите при аутопсията на 47-годишния Ивайло Даламангов от Благоевград. Това съобщи БНТ, позовавайки се на д-р Златин - един от лекарите, участвали в медицинската експертиза. С пълните изводи обаче първо щял да бъде запознат здравният министър.

Резултатите от хистологичната експертиза за това от какво е починал пациентът обаче ще бъдат ясни до две седмици. А утре се очаква да е готов тестът, който да покаже дали е бил с коронавирус. Според медиците, цитирани от националната телевизия, мъжът е имал и придружаващи заболявания.

Случаят стана публично известен преди няколко дни, когато в медии излезе информация от близките му, че мъжът е бил ваксиниран с доза от "АстраЗенека" от партидата, която ден след имунизацията му - на 12 март, бе спряна от употреба. Започна проверка на случая, в това число и по разпореждане на районната прокуратура в Благоевград.

Според директора на РЗИ в областта д-р Калоян Калоянов починалият пациент не е съобщил за някакви придружаващи заболявания, когато му е била поставена ваксина. 

Малко преди да бъде оповестен този случай, здравните власти сами съобщиха за жена, която е починала в болница в Пловдив. Тя също е получила доза ваксина на "АстраЗенека". Още при обявяването на този случай здравният министър Костадин Ангелов и лекарят, участвал в аутопсията, заявиха, че няма данни имунизацията да има общо със смъртта. Жената е била със сериозни сърдечни проблеми отдавна, стана ясно тогава. Но също бе разпоредена пълна експертиза, чиито резултати се очакват днес.

Днес Ангелов заяви пред бТВ, че жената не е починала в следствие от ваксината. Няма тромби, заяви още той.