Глобата от 175 000 лв., която Комисията за защита на конкуренцията наложи преди три години на фирмата за търговия с горива „Трейднет Варна“, собственост на Веселин Марешки, е отмнена от Върховния административен съд, съобщи „Свободна Европа“

Решението на съда е взето преди седмица и може да бъде обжалвано от регулатора. Трима върховни съдии са приели, че събраните доказателства не са достатъчни да се постанови, че действията на компанията на лидера на „Воля“ са в разрез със Закона за защита на конкуренцията и глобата е излишна. 

За какво става дума? 

През 2017 година КЗК започна едно от разследванията си за картел на пазара на горивата. Разбира се, такъв не бе открит, но пък наложи глоба на компанията на Марешки заради факта, че „Трейднет Варна“ е търгувала „значителни количества стоки; за продължителен период от време; на цени, по-ниски от разходите за производството и реализацията им; с цел - нелоялно привличане на клиенти“. Накратко - заради дъмпинг на пазара. 

Тогава сигналът срещу Марешки дойде от големите играчи като „Лукойл България“, „Синергон Петролеум“, „Ромпетрол България“, „Петрол“, „НИС Петрол“, „Еко България“ и „ОМВ България“.

Сега обаче от ВАС казват, че именно преценката дали са продадени значителни количества била „относителна“ и била пряко свързана с продължителността на продажбите. 

КЗК е обосновала санкцията си с факта, че „Трейднет Варна“ търгува на дребно с автомобилни горива от октомври 2015 г. до постановяването на глобата през юли 2018 г.

ВАС обаче се доверява на експертизата по делото, която казва, че „обектите на (Марешки) са разкривани през различен период от време, (...) поради което за тях няма как да се направи обобщен извод за извършване на определени продажби за целия твърдян период на извършено нарушение“.

В решението се казва, че КЗК е трябало да установи „конкретно определен период от време, който е значителен“, а липсата му прави акта на комисията „немотивиран и незаконосъобразен“.

По отношение на условието за продажби на цени, по-ниски от разходите за производството на горивата, ВАС заявява, че според експертизата по делото „само в определени месеци е налице продажба под себестойността на стоката“. Това обаче не е достатъчно „да се направи категоричен извод за трайна и неотменима тенденция на такава продажба“.

Освен това върховните съдии посочват, че „с оглед утвърждаването на пазара на определен конкурент“ е нормално през първите месеци той да предлага стоки или услуги на „символична или близка цена“.

В края на решението на ВАС се казва, че освен че глобата се отменя, КЗК ще трябва да плати и разноските по делото за общо над 21 000 лв. 

Припомняме, че това е втората глоба от КЗК, наложена на компания на Марешки, която се отменя от ВАС. Предната беше за компанията му „Фармнет“, която отново бе обвинена, че търгува лекарства на дъмпингови цени.