Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Папа Франциск призова днес европейските институции да поставят човека с неговите права и достойнство в центъра на политиката си.

"Дошъл е моментът да създадем една Европа, която се върти не около икономиката, а около светостта на човека", каза главата на Католическата църва в първата папска реч пред евродепутатите от 26 години.

Преди него пред тях говори Йоан-Павел втори. Франциск, известен още като левия папа, дойде в Страсбург по покана на председателя на Европейския парламент Мартин Шулц, който е немски социалдемократ.

"Трябва да се върнем към убежденията на основателите на Европейския съюз", каза Франциск. "В основата на този исторически проект е вярата в човека".

"Достойнството на човека е което характеризира възстановяването ни след втората Световна война", добави той, посочвайки, че човешкото достойнство предполога свобода на изразяване и религия, липса на принуда и спазване на основните човешки права. "Какво достойнство има едно лице, което няма храна?", попита папата, предизвиквайки спонтанни овации от залата. 

"Европа е заприличала на баба и рискува бавно да загуби душата си", изтъкна пастирът на 1,2 милиарда католици по света. Той допълни, че трябва да се вземат спешни мерки за разкриване на нови работни места за младите хора.

След това Светият отец говори и за тежката миграционна вълна, която залива през последните години Европа.

"Не можем да си позволим да превърнем Средиземно море в огромно гробище", подчерта папа Франциск и припомни, че неотдавна гръцките власти са съобщили за 500 африканци загинали в кораб край остров Крит при опит нелегално да достигнат границите на Европа.

Главата на Ватикана изправи на нокти френските спецслужби, защото отказа да се вози в бронирания папамобил, а се качи на обикновено "Пежо 407", с което премина от летището до сградата на Европарламента.

Ключови думи

Коментари

Не е!

Мартин Шулц не е германски социалист, а социалдемократ. В Германия социалисти се наричат посткомнистите.

Развеселен

Браво на Папата! Каза истината, напук на Айн Ранд и последователите й.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.