Русия и Иран са опитали да се намесят в президентските избори на САЩ през 2020 г. Това е заключението от доклад на американски разузнавателни служби, цитиран от Си Ен Би Си.

Оценката бе публикувана, докато администрацията на Байдън обмисля как да укрепи отношенията си с ключови съюзници, за да упражни натиск върху Русия и Иран.

„Още при първия си телефонен разговор с президента Путин президентът Байдън заяви ясно, че САЩ ще реагират срещу множеството дестабилизиращи руски действия“, заяви служител на Белия дом в изявление пред Ен Би Си Нюз по-късно във вторник.

Тези действия включват хакерството на SolarWinds, за което американските агенции обвиняват Кремъл, както и предполагаемото отравяне на известния опозиционер Алексей Навални.

„Вече сте ни виждали да предприемаме редица действия в отговор на използването от Русия на химическо оръжие при опита за убийство на Алексей Навални“, каза служителят. „Скоро ще има още.“

По-рано Техеран и Москва отрекоха каквото и да било участие в опитите за влияние върху изборите в САЩ.

Но в доклада се казва, че руският президент Владимир Путин е разрешил „операции, целящи да очернят кандидатурата на президента Байдън и Демократическата партия, като подкрепят бившия президент Тръмп, подкопават общественото доверие в изборния процес и изострят социално-политическите разделения в САЩ“.

В доклада се казва, че една от ключовите стратегии на Москва е била да използва руски разузнавателни проксита за разпространяване на заблуждаващи твърдения сред някои американски медии и лица - „включително приближени до бившия президент Тръмп и неговата администрация“.

Тези планове са били стартирани от „редица руски правителствени организации“, се казва в доклада.

Междувременно Иран „проведе многостранна прикрита кампания за влияние, целяща да подкопае перспективите за преизбиране на бившия президент Тръмп - макар и без да насърчава пряко неговите съперници - да свали общественото доверие в изборния процес и американските институции, и да породи разделение и изостри общественото напрежение в САЩ“.

Експертите от разузнаването също установиха, че Китай, за който преди се смяташе, че разширява усилията си за влияние в САЩ, в крайна сметка не е разгърнал операции, за да повлияе на резултата от изборите на Тръмп - Байдън.

„Китай се стреми към стабилност в отношенията си със Съединените щати, не разглежда никакви избори като достатъчно изгодни за Китай, за да рискува да бъде уличен в намеса“, се казва в доклада.

Пекин „възприема традиционните си инструменти за влияние - предимно целенасочени икономически мерки и лобиране - за достатъчни, за да постигне целта си да формира американско-китайската политика независимо от победителя“.

Все пак според експерт по киберсигурност от американските служби Китай е „предприел няколко стъпки да подкопае шансовете на президента Тръмп за преизбиране“.

Разследването е извършено от Министерството на правосъдието, Департаментa за вътрешна сигурност на САЩ, ФБР и Агенцията за киберсигурност и сигурност на инфраструктурата или CISA. Докладът също така установява, че за разлика от предишния президентски изборен цикъл, няма индикации, че чуждестранни субекти са се опитвали да се месят в процесите по регистрация на избирателите, бюлетините или табулацията на гласовете по време на изборите през 2020 г. в САЩ.

В изявление председателят на комисията по разузнаване на Камарата на представителите Адам Шиф подчерта, че докладът показва, че Русия остава най-голямата заплаха за изборите в САЩ. Докато Китай и Иран също „предприеха конкретни стъпки, свързани с изборите в САЩ“, те са на „далече по-малко значимо или систематично ниво от предприетите от Русия“, каза Шиф.

„Трябва да сме ясни и директни с американския народ, че различните страни имат различни намерения и възможности и не са еднакви заплахи за нашите свободни и честни избори“, обяви той.

В допълнение към Иран и Русия, разследването установи, че Куба, Венецуела и ливанската военна групировка „Хизбула“ също са се опитвали да въздействат на изборите, макар и в по-малък мащаб.