Министерството на туризма въвежда единни правила за противоепидемични и санитарни мерки в туристическите обекти по повод предстоящия летен сезон 2021 г. Това обявиха днес от кабинета на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова. Целта, очаквано, е всички туристически места да въведат еднакви практики, с които да се гарантират здравето и безопасността на туристите, а България „да защити статута си на здравословна и сигурна дестинация“.

Така от представените днес мерки разбираме, че при ползване на охраняеми морски плажове ще трябва да спазваме дистанция от поне 1,5 метра между отделните плажуващи. В свободните плажни зони пък на всеки 20 кв.м се допуска разполагането на 2 лица или до броя на членовете на едно семейство. Един чадър е допустимо да се ползва от до 2-ма души или до броя на членовете на едно семейство. При платените зони на всеки 20 кв.м се допуска поставяне на 1 брой чадър, т.е. през минимум 8 м, като един чадър е допустимо да се ползва от до 2-ма души или до броя на членовете на едно семейство.

Разбира се, единните мерки няма да важат само за плажа, но и за местата за настаняване и в заведенията за хранене и развлечения. Така например освен отстоянието от масите, което важи за всички ресторанти в страната, освен осигуряването на дезинфектанти и други санитарни материали всички служители трябва да носят маски за еднократна или многократна употреба. 

При пристигането в заведението ще се разделят потоците на влизащи и излизащи, така че да няма смесване и да не се допуска струпване на туристи в една зона. Още при пристигането в обекта туристите трябва да могат да видят ясно какъв е максималният брой гости, които могат едновременно да отседнат в дадена част от обекта.

Хотелите ще трябва да имат специални стаи, в които да могат да изолират клиенти, за които има съмнение, че са с коронавирусна инфекция. Лицата обаче няма да се карантинират, докато по случая им не се произнесат съответните местни здравни власти. 

Освен това семейните къщи за гости и хотелите трябва задължително да имат сключен договор за обслужване с лечебно заведение. 

Мерките е задължително да се спазват при провеждането на всички видове туризъм: морски, планински, културен, здравен (балнео, спа, уелнес, медицински), селски, винен, еко, конгресен, детски и младежки, приключенски, спортен, ловен, голф и друг туризъм.

Пакетът е съгласуван с Министерството на здравеопазването и е публикуван на сайта на Министерството на туризма. При необходимост мерките ще бъдат променяни или допълвани в зависимост от епидемичната обстановка, казват от ресорното ведомство.

„Изготвените от нас правила влизат в сила от 1 май, като дотогава туристическият бизнес трябва да въведе всички тези новости. Съвместно с Министерството на здравеопазването сме подали и планираме приоритетно ваксиниране на всички заети в сектора“, заяви вицепремиерът Марияна Николова. 

По думите ѝ към момента от приблизително 150 хил. работещи в сектор туризъм – 82 хил. са заявили, че желаят да бъдат ваксинирани.

Всички правила и съвети може да видите тук.