Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Мегазвено за проверка на парите на прехода.

Това ще е крайъгълният камък в новия закон, който "вкарва" до десетина дни за гледане в Народното събрание (НС) извънпарламентарната иначе партия на Николай Бареков "България без цензура".

Бареков ще разчита на тримата независими депутати, които заявиха принадлежност към формацията му - Румен Йончев, Светлин Танчев и Красимир Стефанов, да внесат законопроекта в деловодството на НС. Той бе обявен неотдавна като закон "Чисти ръце", какъвто едноименен поход е предприел срещу мафиата бившият тв водещ. 

"Става въпрос за комисия, подобна на Комисията по досиетата, която ще проверява сделките и лицата на прехода от 1989 г. насам, както и имуществото на политиците. Ще работи с кадровия ресурс на ДАНС, НАП и Сметната палата. В обхвата й ще са бивши и настоящи председатели на Народното събрание, премиери, президенти, вицепремиери, министри, председатели на парламентарни групи, областни управители и кметове", обясни Бареков пред Клуб Z. Не спомена обаче магистрати.

Звеното щяло да е постоянно действащ орган, който ще се рови не само в миналото, но и в настоящето.

"Ще бъдат проверявани имуществото, роднинските и приятелските връзки още на ниво кандидати за кметове или за народни представители например, въпреки че няма гаранция, че ще бъдат избрани за съответния пост", каза още Бареков.

Проста сметка показва, че ако идеята в закона някога види бял свят, то въпросната комисия ще трябва да борави с огромен масив от информация и да проверява хиляди хора. Отделно, ще се проверяват и институции, като според Бареков трябвало да се започне с Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. 

Законопроектът още предвиждал комисията да се избира от парламента с квалифицирано мнозинство, т.е. с гласовете на 2/3 от депутатите. Това щяло да е гарант за качеството на състава й. Самият състав пък ще е 5-членен като по първоначални разчети трябвало да има 5-годишен мандат, така че да не съвпада изцяло с този на управляващото в момента правителство.

Броят мандати щял да е ограничен до два - предложение, което от "България без цензура" имат по принцип за всички изборни длъжности. 

Тези 5 души начело на мегазвеното пък трябвало да имат поне 10-годишен стаж в системата, в която работят. Те трябвало да бъдат уважавани магистрати, журналисти или представители на неправителствени организации, сподели още идеите си бившият тв водещ.

"Един Неделчо Беронов например спокойно може да оглави една такава комисия", каза той по адрес на бившия конституционен съдия. Хипотетично, ако Беронов оглави тази комисия, може би ще трябва да проверява и себе си, тъй като бе и кандидат за президент на десницата през 2006 г.. 

Комисията ще може и да се самосезира по сигнали и медийни публикации.

"Тя трябва да играе ролята на филтър. Да проверява по сигнали и ако установи нередности, чак тогава да дава случая на прокуратурата, а не както е сега - всеки сезира директно държавното обвинение за всякакви неща", смята Бареков.

На въпрос няма ли да се дублират функциите на звеното с тези, които и сега имат данъчните, специалните служби и държавните одитори, както и как ще се обезпечава финансово този огромен кадрови ресурс, който ще е зает с проверките, бившият телевизионер каза:

"По-добре да изхарчим няколко милиона за тази комисия, отколкото да оставяме тези милиони да изтичат в корупционни канали". 

Ключови думи

Коментари

Многознайко

А какво ли би станало, ако някой от проверяваните си е води точна сметка - може в тефтерче, колко пари е давал на определени журналисти...

Dulcamara

А дали някой е питал Неделчо Беронов иска ли 5 годишен мандат, чийто край ще си отпразнува заедно с 90 годишния юбилей? И кои ще са останалите четири члена на тази комисия? Баба Ванга, че да знае кой с кого се е срещал 91ва година, Шерлок Холмс и д-р Уотсън, че да разследват трижди препрани пари, направени по времето на пирамидите и HAL9000 за да паранояса и преизчисли цялата данъчна информация на десетките хиляди кметове, общински съветници, дупетати и кой знае още какво за две десетилетия назад?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.