Най-популярният опозиционен канал в Беларус "Некста", който не е публикувал новини от 28 февруари, разпространи на 8 март разследващия филм "Златното дъно" за имуществата и корупционните връзки на Александър Лукашенко, съобщи независимата медия "Спектър".

В 83-минутния филм се разказва за 18-те резиденции и колекцията от автомобили на стойност 4 милиона евро в притежание на "последния диктатор на Европа".

Това става няколко седмици след като руският опозиционер Алексей Навални публикува филм за двореца на руския президент Владимир Путин. 

За по-малко от ден след публикуването на филма на "Некста" той събра над 1,3 милиона гледания в YouTube.

"Проучихме подробно имотите, използвани от узурпатора и неговото семейство. Самият Лукашенко очакваше този филм. Чакаше и се страхуваще. Колко чувствителен е този въпрос за него, може да се съди по факта, че диктаторът на два пъти припомни за нашето разследване през последната седмица, когато дори още не бе излязло. Това е първото от поредицата разследвания, които сме планирали. Днес ще покажем в какъв излишен лукс живее колхозният падишах със семейството и приятелите си", се казва в един от записите на "Некста".

Във филма се споменават 18 недвижими обекта, които се смята, че Лукашенко използва. Сред тях са резиденциите на Двореца на независимостта, центъра за отдих "Крупенино" и фермата "Вискули" в Брестска област.

В интервю за телевизионния канал "Дожд" основателят на "Некста" и съавтор на филма Степан Путило заявява, че собствеността на Лукашенко е формализирана по такъв начин, че нито той, нито неговите сътрудници се появяват в документите. Фактът, че Лукашенко дарява автомобили и строи жилища в замяна на услуги, само по себе си е доказателство за корупция, уверява критикът.

Служител от администрацията на Лукашенко, който пожела да остане анонимен, заяви във филма, че "десетки милиони долари" се харчат месечно за поддръжката на резиденциите му. Авторите на разследването поставят под съмнение и изявлението на Лукашенко, направено през 2013 г. при откриването на Двореца на независимостта, че "за неговото изграждане не е инвестирана нито една рубла от бюджета". Директорът на Центъра за "Европейски диалог" Анатолий Лябедзка заяви пред създателите на филма, че в отговор на искане от беларуското министерство на финансите му е казано, че парите за изграждането на двореца са отпуснати от републиканския и столичния бюджет.

"Така този комплекс от сгради е построен от парите на белоруските данъкоплатци", сподели той.

Според неговите оценки само за инфраструктурата на двореца са похарчени около 250 милиона долара.

Според други анонимни източници дворецът разполага с баня, сауна, плувен басейн, зимна градина, кабинети, медицински кабинет, оръжейница, винарска изба и площадка за хеликоптери. Общата му площ е над 50 000 квадратни метра. До Двореца на независимостта Лукашенко летеше с хеликоптер по време на летните протести. Тогава той носеше картечница със себе си.

Авторите на разследването оценяват колите, използвани от Лукашенко, на четири милиона евро. Освен това месечно се харчат стотици хиляди долари за тяхната поддръжка, отбелязва "Некста". В гаража на диктатора може да намерите две коли "Ауди" на стойност 100 000 евро, "Майбах" за 1,5 милиона евро, "Ролс Ройс" за 170 000 евро, "Мерцедес" за 160 000 евро и "Тесла" за 100 000 евро. През 2019 г. Лукашенко обяви, че последната кола е подарък от Илон Мъск. Предприемачът не е потвърдил тази информация.

"Нашият филм "Златното дъно" за по-малко от ден събра 1 милион гледания. Ако все още не сте го гледали, не забравяйте да го проверите. Ако вече сте го виждали, покажете го на вашите приятели и роднини, които по някаква причина все още подкрепят режима. Да, не са много на брой, но с този филм искаме да достигнем до абсолютно всеки един беларус. Между другото, след премиерата в двореца на Лукашенко, осветлението светеше до два часа през нощта. Съседите пишат, че това не се е случвало от много отдавна. Очевидно съучастниците са се опитвали да се разберат за една-единствена версия за това как се е случило така, че "най-популярният президент" да е окъпан в лукс, за който най-богатите хора в света никога не са и мечтали. Очакваме с нетърпение. И ви предупреждаваме: за всяко ваше изказване вече имаме дебела купчина факти", се казва в съобщението на "Некста.

През ноември миналата година КГБ на Беларус включи двамата основатели на "Некста" в списъка на лицата, замесени в терористични дейности. Понастоящем това са единствените граждани на Беларус в списъка. Създателите на медията също са привлечени като обвиняеми по член 293 ("организиране на масови безредици") и по член 342 ("организиране на групови действия, които грубо нарушават обществения ред") от Наказателния кодекс на Беларус.

Също така срещу Степан Путило и Роман Протасевич е образувано наказателно дело по част 3 на член 130 от Наказателния кодекс "във връзка с извършване на умишлени действия, целящи подбуждане на социална вражда на основата на професионална принадлежност". "Некста" стана най-популярната медия в Беларус след президентските избори в държавата, които се проведоха на 9 август.

След като Лукашенко ги спечели за шести пореден път и то с 80,1 процента от гласовете, в цялата страна избухнаха мащабни протести. Опозицията не признава резултатите за валидни и провъзгласи Светлана Тихановска за президент.

"Некста" координира и предоставя информационна подкрепа за протестите и до днес.