Скрита гледка към морето, затворен ресторант и една виновна крепостна стена, за която едни твърдят, че е бутафорна, а други - че е архитектурно-строителен паметник на културата. Така в резюме може да се опише казусът, който от ден вълнува не само хората в Созопол, ами и цялата нация заради заглавията, че се събаря историческата южна стена в морското градче. Но както обикновено - истината е някъде по средата.

Броженията предизвика решение на Бургаския районен съд от 4 март, с което съдия Калин Кунчев уважава претенциите на собственик на имот, според когото при реставрацията на стената през 2011 г. е изникнала нейна пристройка - точно пред ресторанта му. 

Иван Манолов твърди, че ответната страна - Община Созопол, е изградила крепостен зид, част от който – с височина 4 м и дебелина 1,80 м, попада в неговия имот и заема около 6,5 кв. м. от терена. Поради което Манолов не може да използва имота си, т.е. неправомерно се ограничава правото му на собственост. Мъжът иска общината да премахне това парче от обекта.

Предисторията в случая е, че още през 2014 г., по дело, заведено от собственика година по-рано, Административен съд-Бургас е отменил разрешението за строеж на стената в тази част.

"Тук нямаше никаква стена, а къща- паметник на културата от  18-19 век ! Дядо ми я купи от една гръцка фамилия. Тази стена е бутафорна, супер бутафорна и фалшива, с камънаци, взети от морето и пясък от дюните е правена. Тук имах едно заведение с масички на алеята, сега няма нищо, а тази стена ми скрива гледката към морето", обяснява Манолев пред местния сайт zonaburgas.

Реставрацията и консервацията на южната стена е проект, изпълняван 17 години, финансиран от фондовете на ЕС. Според експетизата по делото обаче от обекта в имота на Манолов няма нищо автентично. 

"Вещото лице е констатирало и че на място няма видими следи от съществуващ старинен архитектурен паметник - крепостна стена. Процесната е новоизградена – от нивото на крайбрежната алея, без да представлява възстановка на основи от такава от Античността или Средновековието, чрез надграждане. Със същата е затворена улицата, която осигурява достъп от имота на ищеца до крайбрежната алея, като му е отнет и изгледът към морето", се посочва в решението на съдия Кунчев.

Магистратът допълва:

"Твърденията на ответната Община, че крепостната стена е архитектурно-строителен паметник на културата и частичното премахване на строежа ще го увреди, се опровергават от заключението на вещото лице, видно от което е, че в случая се касае за изцяло нов строеж".

Председателят на Фондация "Созопол" Кирил Арнаутски обаче твърди друго - че преди да се изпълни проектът са направени археологически проучвания и от тях било видно, че "има основи, има запазен стар зид, така че няма как да е бутафорна стената".

Районният съдия обаче посочва още, че новият строеж е изпълнен през 2011-а въз основа на разрешение за строеж, издадено от главния архитект на общината. То обаче впоследствие е било отменено по съдебен ред - тъй като в частта, засягаща имота на ищеца, е обявено за незаконосъобразно.

"А съгласно чл.225, ал.2, т.2 от ЗУТ строеж или част от него е незаконен, когато се извършва без одобрени инвестиционни проекти и/или без разрешение за строеж", пише в мотивите Кунчев.

И отсъжда Община Созопол да премахне тази част от крепосната стена, както и да плати на Манолов 1558 лв. разноски по делото.

Решението може да се обжалва пред Бургаския окръжен съд, но общината няма да се възползва. Днес оттам съобщиха, че ще изпълнят без възражение съдебното решение. По думите на кмета Тихомир Янакиев това ще стане след съгласуване с културното министерство поради факта, че обектът се намира в архитектурен резерват.