Стане ли дума за пари в здравеопазването, скандалите са в кърпа вързани. Доказва го схватката, която избухна на сайта на Клуб Z между здравния министър Петър Москов и собствения му национален консултант по лъчетерапия проф. Татяна Хаджиева. 

Преди малко повече от седмица министър Москов буквално се препъна в 100-те милиона, които служебният кабинет му предостави на изпроводяк, защото беше решил бързо и лесно да ги "намести" в кратките срокове, с които разполага. С професионализма на добър анестезиолог той беше задействал спешна процедура по закупуване на три скъпи апарата за лъчелечение, спасявайки по този начин и част от неусвоените средства по Оперативна програма "Регионално развитие 2007 - 2013". Мотивите, разбира се, са благородни - пациентите да имат достъп до най-съвременно лечение с кибер-нож, гама-нож и така известния апарат "Да Винчи", за да не ходят на терапии в Турция.

Намеренията му обаче срещнаха отпора не на друг, а на най-големите експерти, до които ведомството му би трябвало да се допитва в подобни случаи. Оказа се, че националният консултант по лъчелечение проф. Татяна Хаджиева  не одобрява решението му и има сериозни аргументи в своя полза. Според нея покупката не е необходима, защото тези апарати с нищо не превъзхождат новите линейни ускорители, които имат много повече функции, а и са  значително по-евтини. Освен това те биха били съвместими с наличната апаратура в българските центрове по лъчетерапия и ще лекуват повече пациенти.  

"В заключение моето експертно становище е, че няма основания да изхарчим тези средства като закупим Томотерапия и/или Кибер нож за 4 центъра, един от които дори няма лъчетерапевти", пише проф. Хаджиева в официално писмо до своя министър.

Реакцията на министър Москов бе наблюдавана от хиляди зрители в сутрешния блок на една от националните телевизии и съвсем не може да се квалифицира като умерена.  

"България ще има тези апарати - по една друга програма! - отсече здравният министър пред Би Ти Ви. - Всеки, който е забравил, че медицината е занимание да се помага на болните, ще е мой враг. 

Така министър Москов поведе лична война срещу гилдията на лъчетерапевтите, а проф. Хаджиева буквално подаде оставката си в сайта на Клуб Z

И тъй като моделът "да изхарчим едни милиони в името на болните" има твърде много "за" и "против", тук можете да прочетете мотивите на проф. Татяна Хаджиева, които получихме от Министерство на здравеопазването, без никаква цензура. Тези на министър Москов вече ги знаем.