"Първо, честит празник и ви благодаря, че сте тук. Властта отново опита да постави под карантина националната ни памет, но хората имат достойностно и са тук. Българите имат святи чувства, неподвластни на страх и забрана. Затова вярвам, че имаме бъдеще като българи.”

Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев на връх Шипка.

Въпреки отменените заради пандемията празненства, честване на националния празник имаше, произнесени бяха слова и отслужена заупокойна молитва за жертвите в битките на прохода. Имаше оркестър, венци и т.н.

Радев произнесе реч пред множеството, в която не пропусна да жегне управляващите:

„Хиляди сме пред храма на Свободата. Очаквали ли сте, че някога някой ще се осмели да ви забрани да се качите на Шипка? Очаквали ли сте, че някой ще се осмели да посегне на правото ви да се поклоните пред онези, на които дължим свободата си? Благодаря ви, че сте тук!

Достойнството и характерът са поставени на изпитание всеки ден”, продължи президентът. „С вашето присъствие тук, вие помагате днешното поколение българи да вземат изпита по история, морал, демокрация. Властта принадлежи на народа, но народът трябва да я отстоява. Винаги има кой да му я отнеме, кой да му забрани и кой да го яхне. Скоро и нашето време ще бъде в историята. От нас зависи дали потомците ни ще се обръщат с гняв към нас или с признателност за стореното от нас.

Никой народ не може да лежи на лаврите на своите мъртви герои. Нужна е вяра, нужно е усилие. Дела трябват, а не думи, както е казал Апостола. Честит празник.”

Хиляди българи се стекоха край паметника. Само автомобилите бяха над 300. Това бе очаквано и имаше ограничения на движението.

Чуха се скандирания като на летните протести. Например: "Борисов е позор, оставка и затвор".

По-рано днес там бе и председателката на Народното събрание Цвета Караянчева. Така държавниците ни отново размениха остри реплики - дори на 3 март.

"На този връх трябва да преосмислим действията си и да се замислим защо понякога не може да превъзмогнем егоизма си, рече Караянчева. - Защо повече разрушаваме, отколкото градим. Защо не може да се обединим зад една обща цел. Трябва да бъдем силни в името на България и да преглътнем различията си."

„Тържествата на Шипка са под патронажа на председателя на Народното събрание, а това, че президентът иска да дойде днес тук и да чете слово си е негов проблем. Но няма официални тържества. Би било добре да дойде само като гражданин. Не е важно да четеш помпозни слова, а е важно какво чувстваш и да го споделиш с хората, дошли тук“, добави тя.

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Кракачанов пък водеше церемонията по издигане на националния флаг пред паметника на Незнайния воин и храм-паметника "Александър Невски". След това тържествата продължиха със смяна на караула пред президентството.

"За съжаление не сме обединени каго народ и вината е на българските политици. За това не носи вина празникът", изтъкна Каракачанов и зададе риторични въпроси към политиците.