Легендарният бивш футболист, треньор и почетен президент на ЦСКА-София Димитър Пенев (75 г.) ще опита да влезе в политиката като кандидат в листите на коалицията "Воля" и НФСБ в София.

Това е втората футболна легенда в екипа на Веселин Марешки и Валери Симеонов, след като вчера бе потвърдено включването на Петър Жеков (76 г.) - първата „Златна обувка“ на България. Двамата със Стратега са бивши съотборници в ЦСКА и националния отбор, а Жеков беше и помощник на Пенев начело на отбора от края на 80-те и началото на 90-те години, в който играеха Христо Стоичков, Трифон Иванов, Емил Костадинов и т.н.

„В мирно време знамето на една държава се вее най-гордо по време на спортни триумфи. Димитър Пенев е човекът, който заедно с нашите национали през 1994 г. ни накара да се чувстваме най-сплотени и щастливи като народ. Спортът възпитава в традиционен морал, където мъжете са мъже, а жените - грации“, каза Веселин Марешки в официалната информация за номинацията на Чичо Митко.

„За нас включването на Пената е признание от най-високо ниво, защото кой друг, ако не той, има нюх за селекция. Знаково е и още нещо - някои социолози вече отреждат трето място на "Воля" и НФСБ, а Димитър Пенев знае как се стига до бронза, когато опонентите уж не те слагат в сметките", коментира още Марешки.

"В светлината на последните допинг скандали и повсеместната липса на високи отличия на международната сцена е повече от ясно, че спортът в България има нужда от рестарт. Пената и Петър Жеков са представители на златното поколение български атлети и тяхното включване в политическия процес не изглежда случайно", добави той.

Димитър Пенев има опит в избори - през 2005 г. той водеше две листи на партията на Иван Славков “Напред България”.

През миналата седмица стана ясно, че легенди на ЦСКА и "Левски" - Георги Георгиев-Гецата и Емил Велев-Кокала, са в редиците на БСП. Както и Христо Марашлиев, син на Димитър Марашлиев, величие на "червените".